Događanja / Istaknuta

5. svibnja

Noć tvrđava ove godine obilježava se i u Osijeku

Noć tvrđava ove godine obilježava se i u Osijeku
Ivica Benić/SiB.hr

Program započinje u 10:00 sati otvaranjem Muzeja Slavonije i besplatnim ulazom na izložbe. U 18:00 sati započinje vođena tura osječkom Tvrđom u pratnji turističkog vodiča Stanislava Subotića

Kulturno-turistička manifestacija Noć tvrđava održava se na utvrđenim spomenicima kulturne baštine na području Hrvatske, Crne Gore te Bosne i Hercegovine – triju zemalja obuhvaćenih programskim područjem Interrega IPA CBC HR-BA-ME. Prvo izdanje regionalne kulturne manifestacije Noć tvrđava – Night of Fortresses održano je krajem travnja 2022. godine.  Organizatori ove jedinstvene manifestacije partneri su na projektu FORTITUDE: Tvrđava kulture Šibenik, Grad Banja Luka, Grad Karlovac i Opština Bar.

Projekt FORTITUDE ima za cilj poboljšati kulturno-turističku ponudu u gradovima s utvrđenom baštinom u prekograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, te podići svijest o potencijalu i važnosti valorizacije kulturne baštine kao generatora razvoja kulturnog turizma. Zbog toga je strateški važan cilj projekta i jačanje umrežavanja i suradnje među upraviteljima utvrđene baštine prekograničnih područja kroz pokretanje nove zajedničke inicijative – prekogranične kulturne manifestacije pod nazivom Noć tvrđava.

Tvrđa, travanj 2023. Fotogalerija

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Slijedom navedenog, Agencija za obnovu osječke Tvrđe u suradnji s Muzejom Slavonije u petak 5. svibnja 2023., uoči održavanja manifestacije Noć tvrđava – Night of Fortresses, organizira prigodan program.

Muzej Slavonije svim posjetiteljima omogućava besplatan ulaz u vremenu od 10:00 do 21:00 sat. Posjetitelji mogu razgledati izložbe Moleraj: tehnika oslikavanja zidova šablonama i valjcima; Doviđenja kuno, dobro jutro euro! i novootvorenu gostujuću izložbu MUO u Slavoniji, Slavonija u MUO, nastalu u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt iz Zagreba. Također, u muzejskoj suvenirnici moći će se kupiti muzejske publikacije po sniženoj cijeni.

U 18:00 sati započinje vođena tura po osječkoj Tvrđi. Građane će provesti turistički vodič Stanislav Subotić. Pričama o Tvrđi približit će zanimljive činjenice o povijesnim osobama i događajima, ali i namjeni pojedinih građevina, poput zgrade Magistrata u kojoj se danas nalazi Muzej Slavonije. Osječka Tvrđa podignuta je po uzoru na nizinske nizozemske vojne fortifikacije, a planskoj izgradnji austrijske vojne vlasti pristupile su nakon oslobođenja grada od osmanske vlasti početkom 18. stoljeća. Mjesto polaska vođene ture je Kužni pil na Trgu Sv. Trojstva.  


Izdvojeno

Reci što misliš!