Događanja / Istaknuta

od 16. do 18. lipnja

X. Rimski dani u Vinkovcima – najstariji europski grad u lipnju se vraća u antičko doba

X. Rimski dani u Vinkovcima – najstariji europski grad u lipnju se vraća u antičko doba
PR

Ove godine u Vinkovcima slave Valentinijanovu decenaliju koju je obilježio 374. godine, nakon 10 godina vladanja

Jedan od najslavnijih i najintrigantnijih perioda nevjerojatno duge i bogate povijesti najstarijeg europskog grada uskoro će iznova oživjeti u svoj svojoj raskoši, vraćajući Vinkovce u doba drevnih Cibala i dvaju rimskih careva. Jubilarni X. Rimski dani su pred vratima i od 16. do 18. lipnja grad na Bosutu ponovno će biti središte antičkog svijeta. Gradskim ulicama marširat će legionari, parkom Lenije će odzvanjati zvuci gladijatorskih borbi i vreve pravog rimskoga sajma, a u međuvremenu će svi posjetitelji moći uživati i u najfinijim delicijama onoga doba. Sve ovo najavljeno je na današnjoj medijskoj konferenciji koja je prigodno održana u Gradskom muzeju Vinkovci, u jednoj od najznačajnijih i najistaknutijih muzejskih ustanova u Hrvatskoj i šire, u svijetu poznatoj upravo po arheološkim pronalascima iz rimskoga doba.

„Ove godine obilježavamo 10. Rimske dane pa možemo povući paralelu s rimskim Cibalama gdje su slavili Decenalije. To je jedan stari festival koji potječe još od cara Augusta, koji je 27. godine stupio na dužnost upravitelja Rimskog carstva, no, on je tu dužnost naknadno odbio i vratio narodu. Međutim, narod istu ponovno vraća njemu jer su svi bili jako zadovoljni njegovom vladavinom. Tako je ustanovljen festival Decenalije koji se obilježavao svake 10. godine vladavine svih rimskih careva koji su uspjeli doživjeti 10 godina vladavine i sastojao se od ceremonije u kojoj se car odriče svoje moći i vlasti, a narod, zadovoljan njime, istu odbija i vraća. Zahvalan narodu što ima povjerenja u njega, car bi organizirao igre koje su uključivale i gladijatore, utrke, borbe sa životinjama, ali i velike gozbe, zabave i slično. Ove godine mi u Vinkovcima slavimo Valentinijanovu decenaliju  koju je obilježio 374. godine, nakon 10 godina vladanja“, objasnio je tematiku ovogodišnjih Rimskih dana ravnatelj vinkovačkog Muzeja Hrvoje Vulić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gradonačelnik Ivan Bosančić naglasio je ovom prigodom kako su Rimski dani izuzetno dobro prihvaćena manifestacija, kako od strane samih Vinkovčana tako i od posjetitelja iz drugih hrvatskih mjesta i gradova, koje će ove godine dočekati puno toga zanimljivoga.

„Hvala svima koji sudjeluju u organizaciji, koji će i ovoga puta dati sve od sebe kako bi pripremili nezaboravan vikend u našem gradu u vidu još jedne sjajne manifestacije koju će, vjerujem, posjetiti velik broj ljudi. Pozivam sve naše sugrađane i goste da u što većem broju sudjeluju u svim događanjima u sklopu Rimskih dana i da uživaju u svemu onome što za njih pripremamo, s ciljem da ova manifestacija u budućnosti u najmanju ruku dosegne masovnost Vinkovačkih jeseni“, poručio je gradonačelnik.

Ovogodišnji novitet i svojevrsni uvod u dva središnja dana ove velike vinkovačke povijesno-turističke manifestacije, najavila je direktorica Turističke zajednice grada Vinkovaca Marina Matković, bit će Rimska večer vina pod krošnjama starih hrastova u prekrasnom ambijentu Šokačkoga stana, a koja je na programu u petak 16. lipnja.

„Rimske dane iz godine u godinu upotpunjujemo novim sadržajima i Rimska večer vina je jedan od tih novih sadržaja, ali i ove godine imat ćemo svima dobro poznate atrakcije, od mimohoda sudionika ulicama grada, do gladijatorskih borbi, rimskog vojnog tabora i prikaza antičkog načina života.  Rimski sajam tradicionalno će okupiti obrtnike i rukotvorce koji nas konstantno prate i razvijaju svoju ponudu, suradnja s našim srednjim školama rezultirat će spremanjem najukusnijih rimskih delicija, a učenici osnovnih škola i djeca vrtićke dobi imat će priliku sudjelovati u edukativnim programima i radionicama koje za cilj imaju promociju same manifestacije, ali i cjelokupnog rimskog nasljeđa našega grada“, istaknula je Matković.

Posebno atrakcija na predstavljanju X. Rimskih dana bili su pravi rimski vojnici, članovi udruge Prima Valentiniana koji se bave oživljenom poviješću i koji će se po prvi put u punom sastavu predstaviti na događanjima u sklopu ovogodišnje manifestacije.


Izdvojeno

Reci što misliš!