18. travnja

SPD Altius organizira predavanje Darka Berljaka: Nebo puno Himalaje

Darko Berljak jedan je od najvećih ovdašnjih autoriteta za visoke planine, posebno za područje Himalaje

Na inicijativu HGSS stanice Osijek i nekolicine profesora i djelatnika Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, prošle godine osnovano je Sveučilišno planinarsko društvo Altius, koje za cilj ima popularizaciju planinarenja i sigurnog kretanja planinama, promoviranje zdravog načina života, zaštite prirode te sportova vezanih uz planinarenje, alpinizam, speleologiju i stijensko penjanje. Društvo je vrlo aktivno te je od osnivanja organiziralo niz uspona i izleta (od Papuka, Krndije, Velebita pa sve do Triglava, Grossglocknera i Matterhorna te opću  i visokogorsku planinarsku školu.

Zadovoljstvo nam je najaviti još jedno zanimljivo predavanje u organizaciji Altiusa koje će se održati u utorak 18.04.2023. s početkom u 18:00 h. Predavanje Darka Berljaka: Nebo puno Himalaje će se održati na Fakultetu Agrobiotehničkih znanosti u Osijeku (Aula Magna), Vladimira Preloga 1, a sudjelovanje na predavanju je besplatno.

Darko Berljak jedan je od najvećih ovdašnjih autoriteta za visoke planine, posebno za područje Himalaje. Vodio je brojne alpinističke ekspedicije u Nepal i Tibet (kao i diljem svijeta). Među njima posebno treba istaknuti dvije ženske ekspedicije na šesti vrh Cho Oyu (8201 m) i na najviši vrh svijeta Mount Everest (8850 m). Darko Berljak prvi je put otputovao u Nepal davne 1982., kao vođa Prve zagrebačke himalajske ekspedicije. Bilo je to tri desetljeća nakon što je ova mala kraljevina otvorila svoje granice, ali u doba dok su tek malobrojni stranci dolazili podno padina Himalaje. Tri godine kasnije stupio je i u do tada zabranjeni Tibet, čiji su stanovnici živjeli na način koji se nije mijenjao stoljećima. Od tada je boravio u Nepalu i Tibetu 36 puta. O tim putovanjima između 1982. i 2018. godine, Darko Berljak napisao je četiri knjige: Dodiri neba (1992.), Ključevi neba (2000.), Više od Everesta (2009.) i Nebo puno Himalaje (2018.). To nisu knjige samo o alpinističkim ekspedicijama koje je Berljak tamo vrlo uspješno vodio, već i putovanjima, trekinzima, pustolovinama i zgodama koje opisuje na zanimljiv, a često i duhovit način. Ova posljednja Nebo puno Himalaje svojevrsno je svjedočenje o velikim promjenama u tih 36 godina koje su se dogodile u tim krajevima i svjestan je da polako i neumitno nestaje mnogo toga po čemu su se ove zemlje razlikovale od ostatka svijeta, pa je i predavanje Nebo puno Himalaje tako osmišljeno.

Pridružite se i otkrijte zanimljivi svijet kretanja po planinama. Dođite se družiti, nešto novo naučiti i možda se odlučite za stvaranje vlastitih iskustava u visokom gorju, a za više informacija o radu društva pratite na službenom Facebook i Instagram profilu: SPD Altius. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari