10 i 11. lipnja

Traminac Express vozi vas na Festival traminca u Ilok

Usuđujemo se reći da će Festival traminca u svom četvrtom izdanju biti najspektakularniji i najjači po imenima sudionika i ponuđenih traminaca na kušanje

Nakon stidljivog početka prije tri godine te dvogodišnjeg
provlačenja kroz bespuća korone, Festival traminca će 10.
i 11. lipnja
doživjeti svoje četvrto izdanje. Mjesto
održavanja je i dalje isto, Ilok, no lokacija svih sadržaja, od
gala večere, radionica do izložbenog dijela i after partyja, ovaj
put će biti u prekrasnom i bajkovitom ambijentu hotela Dunav.

Usuđujemo se reći da će Festival traminca u svom četvrtom izdanju
biti najspektakularniji i najjači po imenima sudionika i
ponuđenih traminaca na kušanje, od kojih će neki upravo u Iloku
imati svoju svjetsku premijeru.

Ovogodišnji “izbornik” gastronomskog dijela Festivala traminca,
gala večere koja će se održati 10. lipnja, bit će Marin
Rendić
, vlasnik i chef restorana Bistro Apetit iz
Zagreba. Marin će nam se predstaviti i u subotnjem dijelu
programa, u kojem će, na jednoj od radionica, premijerno
predstaviti hrvatskoj javnosti svoju kolekciju francuskih sireva
s plemenitom plijesni – camembert, tomme blanche, brie, reblochon
i formas, koje proizvodi u Lici u Janjoj Gori nedaleko od
Plaškog.

Ljubitelji traminca i čokolade doći će na svoje na radionici
beogradskog čokolatijera Miloša Stojakovića iz
čokolaterije Aguara. Za Miloša traminac znači puno i nije mu bilo
teško da na naš poziv potrudi se osmisliti tri posebne čokolade
za tri različita predikatna vina Iločkih podruma – Izbornu berbu
bobica, Izbornu berbu prosušenih bobica i Kasnu berbu. Tako će
posjetitelji ove zanimljive radionice, na kojoj će Miloš
objasniti zašto su traminci i čokolade idealna kombinacija,
vidjeti kako u savršenom spoju s tramincima funkcioniraju
mliječna čokolada s kozjim sirom i narančom, bijela čokolada s
karamelom, jabukom, limunom, dinjom i cimetom te bijela čokolada
s narančom s korom, dinjom, breskvom, cimetom i đumbirom.
Nesvakidašnji i neuobičajeni događaj koji će za svakog ljubitelja
čokolade i traminca biti prvorazredna poslastica o kojoj će dugo
pričati!

Slavko Kalazić će ispričati priču o svojem
raritetnom tramincu iz 2017. godine sa čak 18,5 posto alkohola,
Vlado Krauthaker će premijerno predstaviti Muštru, kupažu
traminca i muškata, a o sličnoj kupaži, Mustri, pričat će naši
gosti iz fruškogorske vinarije Vinum. Iz baranjske vinarije Zajec
predstavit će svoj Graminac, kupažu graševine i traminca, a o
svojim prvijencima od te sorte pričat će Marko Baković Kosalj iz
Tomislavgrada i Vinko Zovko iz Žepča.

Đorđe Bikicki, regionalna senzacija s Fruške
gore, upravo se na prvom izdanju Festivala traminca predstavio
hrvatskoj javnosti s kasnije proslavljenim fantastičnim
maceriranim tramincem Uncensored. Ovaj put Đorđe će predstaviti
cijeli spektar svojih traminaca – Pet nat Victor 3, Makana 2016,
Traminac 2017, Uncensored 2020 i Moma 2020,  i objasniti
zašto je Fruška gora idealno podneblje za tu sortu. Mentor i
najbliži suradnik mu je veliki Oskar Maurer iz Hajdukova nedaleko
od Subotice.

Iz Sjedinjenih Američkih Država, iz vinarije Aquila Cellars,
stiže nam vjerojatno najraritetniji traminac na svijetu,
proizveden od grožđa uzgojenog na najvišoj nadmorskoj visini
uopće na kojoj je netko posadio traminac. Brandt Thibodeaux i
Courtey Geyer, biodinamičari iz Paonije u
Coloradu, svoj traminac iz vinograda iz 1920. godine na 2000
metara nadmorske visine kupažirali su s pinotom sivim i držali ga
na pokožici 20-ak dana. 

Lucu Gardinija u Italiji zovu The Wine Killer, a
njegove ocjene, objedinjene nazivom njegove internetske stranice
Gardininotes, smatraju se uvjerljivim putokazom sudbine vina o
kojima piše. Talijanski Robert Parker! Zahvaljujući maksimalnoj
ocjeni, 100 bodova, koje je, primjerice, dodijelio Chardonnayu
Opoka, prodaja vina Marjana Simčića u Italiji je eksplodirala.
Luca piše tjednu kolumnu Gazza Golosa u Gazzetta dello Sport, a
zajedno s Lucianom Ferrarom uređuje vodič Vignaioli e Vini
d’Italia kojeg izdaje Corriere della Sera. Luca obožava Alto
Adige, a kad je već tako – zašto ne bi svoju ljubav prema
tramincima iz te regije, koju se smatra postojbinom te sorte,
podijelio s nama. I to kroz veliki masterclass na kojem ćete
kušati selekciju najboljih traminaca iz Alto Adigea.

Marc Tempé je, uz Domaine Weinbach i
Zind-Humbrecht, jedina vinarija iz Alsacea koju je Robert
Parker
za traminac Grand Cru Mambourg Selection de Grain
Nobles nagradio s maksimalnih 100 bodova! Robert Parker je,
inače, u svojoj karijeri sa 100 bodova ocijenio ukupno 250 vina
iz Francuske. Marc Tempé i supruga Anne Marie su
u svoju vinsku priču ušli 1993. godine preuzimajući od roditelja
nekoliko parcela s vinogradima. Od samog početka su se
beskompromisno opredijelili za biodinamički uzgoj loze na
tridesetak parcela raspoređenih u St. Hippolyteu, Hunawihru,
Sigolsheimu, Kientzheimu i Zellenbergu, gdje im se nalazi i
vinarija. Marca smo posljednji put posjetili u veljači i s
oduševljenjem je prihvatio poziv za dolazak na Festival traminca
na kojem će, osim četiri traminca, predstaviti i svoj najbolji
rizling, silvanac, pinot sivi i pinot crni. Nakon ranijih
gostovanja Michela Ginglingera i Juliena Trimbacha, te
masterclassa Erica Zwiebela, master sommelijera, ovo je nastavak
sjajnog uvida u alzašku scenu traminaca kojeg pružamo na svakom
Festivalu traminca.

Velika Vera Zima je, nakon umirovljenja i
napuštanja Iločkih podruma, nastavila proizvoditi vina sa svojim
sinom Robertom. Ona će nam ispričati zašto je traminac i u
njezinoj novoj, obiteljskoj vinariji, vrlo bitna sorta. A iz
Kutjeva d.d. ispričat će nam zašto su se prošle godine odlučili
ambicioznije krenuti u proizvodnju traminca.

I za kraj, ne i najmanje bitno, jedan od vodećih regionalnih
vinskih pisaca, Tomislav Ivanović, predstavit će
najbolje tamjanike, koje će biti gostujuća sorta ovogodišnjeg
Festivala traminca.

Ove godine će za sve posjetitelje Festivala traminca iz Osijeka,
Vinkovaca i Novog Sada 11. lipnja biti organiziran i –
Traminac Express, prijevoz autobusima do hotela
Dunav na izložbeni dio koji će trajati od 16 sati do
ponoći.  

Kompletna satnica Festivala traminca

Ovdje možete pročitati kompletnu satnicu Festivala sa svim
informacijama koje će vas uvjeriti da je Ilok 10. i 11. lipnja
mjesto koje morate posjetiti.

Petak, 10. lipnja, 19:30

GALA VEČERA, gost Marin Rendić, chef koji je u Zagrebu s velikim
uspjehom vodi restoran Bistro Apetit by Marin Rendić.

Tartar od ribeyea/čips od kulena – Traminac Zima
Pastrva sous vide/badem/pesto od medvjeđeg luka – Traminac
Trs;
Palenta/pileća jetrica/pjena od crvene paprike – Traminac Rosamal
(Vinarija Papak);
Rižoto od butternut tikve/lički brie – Traminac Buhač;
Crna svinja/krema od mrkve i timjana/mlada mrkva u cikli –
Traminac Principovac (Iločki podrumi);
Mandarina desert – Traminac izborna berba bobica (Vinarija
Dragun)

(Ulaznica za večeru koja uključuje šest slijedova hrane i šest
različitih traminaca je 490 kuna. Broj mjesta je ograničen!
Pošaljite rezervacije na mail: festival.traminca@gmail.com ili
javite se na telefon: +385981747108.)

Subota, 11. lipnja 2022.

10.00-17.00 sati

ALTO ADIGE – masterclass by LUCA GARDINI – najbolji traminci Alto
Adigea;
GOSTUJUĆA SORTA – Tamjanika, masterclass by TOMISLAV
IVANOVIĆ;
FRANCUSKI SIREVI IZ LIKE I TRAMINAC – Premijerno predstavljanje
traminaca iz vinarija Zima, Zajec, Povratak, Baković Kaselj,
Vinum i Krauthaker uz francuske sireve iz Like chefa Marina
Rendića koji će, također, u Iloku doživjeti svoje prvo javno
predstavljanje;
NEŠTO SASVIM DRUKČIJE – Marcellina, traminac iz vinograda u
Paoniji u Coloradu na nadmorskoj visini od 2000 metara – najviši
traminac na svijetu!
ĐORĐE BIKICKI – Regionalna senzacija koja se prvi put hrvatskoj
javnosti predstavila upravo na prvom izdanju Festivala traminca,
i to s fantastičnim maceriranim tramincem Uncensored. Ovaj put
Đorđe će predstaviti cijeli spektar svojih traminaca i objasniti
zašto je Fruška gora idealno podneblje za tu sortu. Mentor i
najbliži suradnik mu je veliki Oskar Maurer iz Hajdukova nedaleko
od Subotice.
MARC TEMPE – Veliko predstavljanje ove značajne alzaške vinarije
koja je, uz Domaine Weinbach i Zind-Humbrecht, jedina vinarija iz
Alsacea koju je Robert Parker, i to za gewurztraminer Grand Cru
Mambourg Selection de Grain Nobles, nagradio s maksimalnih 100
bodova;
TRAMINAC I ČOKOLADA – Miloš Stojaković iz čokolaterije Aguara
priredio je za tri različita predikata Iločkih podruma tri
posebne čokolade napravljene samo za ovu prigodu.

(Ulaznica za sve radionice je 500 kuna. Broj mjesta je ograničen!
Pošaljite rezervacije na mail: festival.traminca@gmail.com ili
javite se na telefon: +385981747108. )

17.00 – 24.00 – Izložba traminaca

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari