29. travnja

Osmi “Veseli ritam pokreta” putuje kroz rasplesanu zemlju

PR

Mažoretkinje grada Valpova i Osnovna škola Ladimirevci organiziraju virtualnu 8. smotru amaterskog plesa i likovnog stvaralaštva "Veseli ritam pokreta"

Ovom smotrom se još jednu godinu zaredom obilježava Međunarodni dan plesa, 29. travnja, a uz to se slavi i 22. travnja, Dan planeta Zemlje, uz temu likovnog natječaja “Putovanje kroz rasplesanu zemlju”. Nažalost, još će jednom smotra biti u virtualnom obliku zbog aktualnih epidemioloških mjera.

Smotra je namijenjena djeci vrtićke dobi, učenicima od 1. do 8. razreda osnovnih škola Republike Hrvatske i šire, kao i članovima plesnih udruga. Iz godine u godinu privlači sve veći broj sudionika, izašla je iz okvira slavonskih županija i dosegla državnu razinu, budući da su sudionici, kao i likovni radovi, pristizali u Valpovo iz raznih dijelova Hrvatske.

Plesna smotra je revijalnog karaktera, a sudjelovati se može slanjem poveznice video uratka plesne koreografije po izboru koji je prethodno potrebno objaviti na platformi YouTube. Uz to je potrebno navesti ime mentora, te naziv i adresu odgojno-obrazovne ustanove ili udruge. Navedeno je potrebno poslati na adresu elektroničke pošte: veseli.ritam.pokreta@gmail.com, najkasnije do 25. travnja 2022. godine.

U likovnom dijelu, pak, riječ je o natječaju jer će najbolji radovi biti nagrađeni. Ovogodišnji likovni motiv je “Putovanje kroz rasplesanu zemlju”, uz pomoć kojega će dječji umovi zaroniti u svijet fantastike u kojemu ne vlada logika realne zbilje, već se zamišlja kako bi izgledala Zemlja plesa u kojoj su svi veseli i sretni.
Tko su njeni rasplesani stanovnici? Tko ne bi volio otputovati i upoznati takvu neobičnu zemlju? Ideja je da se djeci dopusti da budu spontana i pronađu svoj kreativni pristup rješenju likovnog motiva.

Za sudjelovanje je potrebno poslati fotografiju likovnog rada djeteta i uz nju priložiti ime mentora, naziv i adresu škole, sve to na e-mail: veseli.ritam.pokreta@gmail.com, najkasnije do 25. travnja 2022. godine. Povjerenstvo smotre pregledat će likovne radove učenika i nagraditi najuspješnije.

Na internetskoj stranici OŠ Ladimirevci i na stranici smotre “Veseli ritam pokreta” na sam Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2022. godine bit će javno objavljeni rezultati likovnog natječaja. Svi plesni i likovni uradci također će biti objavljeni na već spomenutoj stranici smotre.

Podsjetimo kako su Mažoretkinje grada Valpova “Veseli ritam pokreta” pokrenule s ciljem isticanja plesa kao umjetničkog izričaja i razvoja motoričkih funkcija te kondicije, kreativnosti i sklada pokreta. Prva plesna smotra “Veseli ritam pokreta” održana je 29. travnja 2015. godine u organizaciji udruge Mažoretkinja grada Valpova. Na pozornici središnjeg valpovačkog trga svoje je plesno umijeće tada pokazalo oko 160 plesača različitog uzrasta s ukupno 17 različitih koreografija. Od 2016. godine smotra je obogaćena likovnom izložbom na temu “Pokret, ples”.
Povodom održavanja 3. plesne smotre u Valpovu 2017. godine, Osnovna škola Ladimirevci i Mažoretkinje grada Valpova pokrenuli su i prvi likovni natječaj “Veseli ritam pokreta” za sve učenike osnovnih škola Osječko-baranjske županije. Smotra je iz godine u godinu privlačila sve veći broj sudionika i budući da su sudionici plesne smotre i likovnih radova pristigli iz raznih dijelova Hrvatske, ona 2019. godine izlazi iz okvira slavonskih županija i dostiže državnu razinu.

Protekle, 2021. godine pristiglo je 28 koreografija te 279 likovnih radova učenika od 58 mentora iz 30 odgojno-obrazovnih ustanova Republike Hrvatske.

Mentori su prije slanja prijave dužni prikupiti Suglasnost roditelja/zakonskog skrbnika svakog sudionika. Slanjem prijave potvrđujete da imate prikupljene Suglasnosti. Podaci o sudionicima koristit će se u svrhu sudjelovanja na smotri, obavijesti o rezultatima, virtualne izložbe učeničkih radova, objave u medijima i promotivne svrhe.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari