
Tijekom dva dana konferencije sudionici će moći pratiti stručne panele i interaktivne sadržaje
Osijek će 7. i 8. svibnja biti domaćinom FOODCOOLTOUR konferencije o sigurnosti hrane i održivosti proizvodnje koja će u Koncertnoj dvorani Franjo Krežma okupiti vodeće stručnjake, znanstvenike, predstavnike industrije i donositelja odluka.
Prehrambena sigurnost danas više nije samo pitanje dostupnosti sigurne hrane – ona određuje stabilnost gospodarstva, opskrbne lance i održivost resursa. Sve stroži propisi, klimatske promjene i zahtjevi potrošača traže zajednički pristup industrije, znanstvene zajednice i regulatornih tijela u osmišljavanju rješenja za aktualne izazove.
Upravo će FOODCOOLTOUR konferencija pružiti potreban prostor za stručne rasprave, razmjenu znanja i umrežavanje svih ključnih dionika.
Tijekom dva dana konferencije sudionici će moći pratiti stručne panele i interaktivne sadržaje, sudjelovati u raspravama o najnovijim trendovima u prehrambenoj industriji te saznati o budućim regulativama.
Ključne teme uključuju geopolitički utjecaj na prehrambenu sigurnost, greenwashing, smanjenje bacanja hrane, deforestaciju, utjecaj klimatskih promjena, fake news, smanjenje soli u prehrani, oglašavanje i dizajn, kao i regulaciju nove hrane i dodataka prehrani.
Među renomiranim panelistima su akademik prof. dr. sc. Igor Rudan, direktor Centra za globalno zdravlje Sveučilišta u Edinburghu, dr. sc. Matthieu Schuler, glavni izvršni direktor Francuske agencije za sigurnost hrane, okoliša i zdravlje na radu (ANSES), Barbara Gallani, voditeljica Odjela za komunikaciju i partnerstvo (ENGAGE) Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), kao i predstavnici institucija FAO, WHO, Europska komisija, Europski parlament, BfR, Sveučilište u Oxfordu i mnogi drugi.
“Kada pričamo o sigurnosti hrane, govorimo o globalnim izazovima koji utječu na našu svakodnevicu. Od prehrambene sigurnosti u geopolitičkom kontekstu, klimatskih promjena i regulatornih standarda, do povjerenja potrošača, znanstvena zajednica u sprezi s prehrambenom industrijom u suradnji s provedbenim tijelima mora ponuditi odgovore na sve kompleksnija pitanja proizvodnje hrane. FOODCOOLTOUR mjesto je gdje će eminentni stručnjaci iz Hrvatske i Europe analizirati te izazove i osmisliti konkretne smjernice za budućnost. Ponosni smo na to što će Osijek postati središte ovako važne rasprave jer vjerujemo u to da samo zajedničkim djelovanjem možemo osigurati održiv i siguran prehrambeni sustav“, izjavio je izv. prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, v.d. ravnatelja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).
Osijek nije slučajno odabran za domaćina ovoga događanja. Grad i županija s bogatom poljoprivrednom i prehrambenom tradicijom, snažnom znanstvenom zajednicom i industrijskim potencijalom idealno se uklapaju u viziju konferencije.
“Osijek je oduvijek bio snažno povezan s poljoprivredom i prehrambenom industrijom, a FOODCOOLTOUR konferencija dodatno učvršćuje našu poziciju kao središte prijenosa znanja u ovome području. Navedeno događanje donosi mogućnost umrežavanja lokalnih proizvođača s globalnim stručnjacima, otvara prostor za nove investicije i stavlja Osijek u fokus europske prehrambene politike. Hrana nije samo industrija – ona je dio kulture, identiteta i dugoročne vizije održivoga razvoja. Ponosni smo na to što će Osijek biti domaćinom ove konferencije i postati epicentrom kreiranja smjernica za buduće politike u ovome važnome sektoru“, poručio je gradonačelnik Ivan Radić.
FOODCOOLTOUR konferenciju organiziraju Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Grad Osijek i DD produkcija, uz podršku Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), Europske komisije (EK) i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
Pokrovitelji su konferencije Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije te Osječko-baranjska županija.
Uz stručni dio, konferencija donosi i projekcije dokumentarnih filmova u Kinu Urania, kao i ekskluzivne koncerte Nine Badrić i Matije Cveka za sudionike konferencije.
Sve informacije o konferenciji, uključujući program i poveznicu na prijave, dostupne su na web stranici HAPIH-a.