
Često se i danas može čuti kako naši stari govore da slaninica i rakijica tjeraju bolesti od njih, a ima nešto i u tome
Udruga Josipovac poziva vas u subotu, 8. veljače od 16 sati na 3. Slaninijadu u Josipovcu koja će se održati iza zgrade Hrvatskog Doma Josipovac, Osječka 66.
Slavonija je upravo po svojim delicijama poput slanine i kobasice najprepoznatljivija u domovini, ali i izvan nje, a pečenje slanine na ražnju zimi, još onda kada snijeg zabijeli, u šumi, stari je običaj naših predaka.
Naši preci bavili su se većinom težačkim poslovima, a upravo su slanina i luk, uz pokoju rakijicu, jedno od jela koje je davalo snagu za izdržati cjelodnevni fizički napor.
Postoji stara predaja kako su je i pastiri nosili sa sobom te pekli na ražnju.
Često se i danas može čuti kako naši stari govore da slaninica i rakijica tjeraju bolesti od njih, a ima nešto i u tome. Postoji ta neka čudesna čar u našim slavonskim delicijama.
