Odjel za kemiju: Znanstveno-popularno predavanje “Keto dijeta: kemijska evolucija metabolizma“

Pixabay
Pet
25
25. listopada
12:00
Osijek
Cara Hadrijana 8/A
Osijek

Cilj je predavanja pružiti dublji uvid u to kako keto dijeta oblikuje metabolizam, s posebnim naglaskom na kemijske prilagodbe organizma na izmijenjene prehrambene uvjete

Loading Događaji

U petak, 25. listopada u P3 predavaonici Odjela za kemiju (Cara Hadrijana 8/A) u podne održat će se znanstveno-popularno predavanje naziva “Keto dijeta: kemijska evolucija metabolizma“. Predavanje će održati doc. dr. sc. Barbara Viljetić s Medicinskog fakulteta Osijek, u organizaciji Alumni udruge KeMo i Odjela za kemiju.

Keto dijeta koja se temelji na vrlo niskom unosu ugljikohidrata i visokom unosu masti izaziva duboke promjene u metabolizmu tijela. Biokemijske osnove ketoze, stanja u kojemu tijelo koristi ketonska tijela kao glavni izvor energije, ključne su za razumijevanje tih promjena. Evolucijski gledano, ljudski metabolizam razvio je sposobnost prilagodbe različitim prehrambenim uvjetima, uključujući razdoblja niskog unosa ugljikohidrata, čime se potiče upotreba masti kao izvora energije.

Ove prilagodbe posebno su vidljive u različitim vrstama tkiva poput skeletnih mišića te srčanog i glatkih mišića koja specifično reagiraju na keto dijetu. Metaboliti nastali kao rezultat ketoze mogu poslužiti kao biomarkeri načina života i dugoročnih zdravstvenih učinaka. Cilj je toga predavanja pružiti dublji uvid u to kako keto dijeta oblikuje metabolizam, s posebnim naglaskom na kemijske prilagodbe organizma na izmijenjene prehrambene uvjete.

Predavanje je besplatno i namijenjeno svim zainteresiranim građanima.

Povezani sadržaj
Preporučeno