Gastro pub Bulart: Promocija knjige o rakiji ”Zbogom brljama”

Ivica Galović/PIXSELL
Ivica Galović/PIXSELL
Sri
16
16. listopada
18:00
Osijek
Ulica Franje Kuhača 4
Osijek

Nakon ''Vinskih priča Slavonije i Hrvatskog Podunavlja'' i knjige o kulenu, Željko je knjigom ''Zbogom brljama'' okončao svojevrsnu slavonsku gastro trilogiju

Loading Događaji

U srijedu, 16. listopada u 18 sati, u Gastro pubu Bulart 1887 u osječkoj Tvrđi, novinar i pisac Željko Garmaz predstavit će svoju najnoviju knjigu pod nazivom ”Zbogom brljama – Novi početak slavonske rakije” u kojoj je kroz životne priče 30-ak destilera – od Berislava Barbarića iz Iloka do Gorana Kovačića iz Ivanova Polja pored Daruvara, predstavio suvremenu rakijašku scenu Slavonije.

Nakon ”Vinskih priča Slavonije i Hrvatskog Podunavlja” i knjige o kulenu, Željko je knjigom ”Zbogom brljama” okončao svojevrsnu slavonsku gastro trilogiju.

Sukus je Garmazove knjige taj da slavonske rakije nisu više samo brlje.

”Slavonske rakije nisu više samo šljivovica, već su postale nova prepoznatljivost istoka Hrvatske. Proizvode se od desetak vrsta šljive i kruške – viljamovke ili divlje, dunje, marelice, ima ih i od breskve, meda, različitih sorata grožđa, ali i od piva i – kamilice. U Slavoniji se proizvodi i dvadesetak različitih ginova, neki su sa šljokicama i svjetlucaju u boci i čaši, ima likera od 69 vrsta trava, kao što postoji i Planinkovac, kaptolska inačica pelinkovca, te whisky. Slavonija uskoro dobiva i svoju prvu votku. Samo u Slavoniji vinjak čeka čak 17 godina da izađe na tržište kao što jedino u Slavoniji komovica stara čak 40 godina tek sada pomalo okončava svoj višedesetljetni boravak u hrastovim bačvama. Slavonska rakija na velika vrata, ponovno, postaje sinonimom Slavonije. Baš kao što su kulen i vino. I tim redom – rakija, kulen i vino, mogu se smatrati slavonskim svetim gastronomskim trojstvom”, ističe Garmaz.

Na promociji će se moći kušati i neke od najboljih slavonskih rakija o kojima će pričati njihovi proizvođači poput Ivana Enjingija, slavnog vinara koji uopće ne pije rakiju, ali koji svojom komovicom iz 1994. godine sve ostavlja bez daha. Dinko Romić iz Jedne predstavit će neke svoje najnovije, tek u boce stavljene destilate, a pritom će, kao jedan od glavnih ‘krivaca’ za nastanak knjige, opisati i kako je uspio nagovoriti prekaljenog vinopiju da istraži svijet rakija. Svoj su dolazak najavili i iz Studija 33, dizajnerske agencije koja je potpisala kreaciju fenomenalne naslovnice knjige.

Privatna arhiva

”The Knjiga! Nektar!”, kazao je Davor Špišić o knjizi.

”Najvolim knjige koje me zabave i opuste, a usput mi onako perfidno podvale nešto zanimljivo i novo, pa usvojim i naučim svašta o čemu nisam puno znao. Još ako su napisane vješto, pa tečno, pa lakim stilom… pa još ako imaju puno slika…”, rekao je Igor Berecki.

”Nakon duge karijere u novinarstvu, svakogodišnjeg plemenitog djelovanja sa svojom suprugom Majom u Africi – prije u Ruandi, a sad u Zambiji, te brda knjiga o Slavoniji i vinarstvu, neumorni Željko Garmaz nastavlja svoj literarni put pričom o – rakiji! Garmaz je jedan od onih likova koji će zbog sladoleda s pivom, rakije od piva ili tako neke sulude ideje potegnuti stotine kilometara i neće stati sve dok ne proba i to pretoči u priču”, naveo je Domagoj Jakopović Ribafish.

”Prelistali smo je i slobodno možemo reći kako je u pitanju opsežan i vrlo zanimljiv pregled pažnje vrijednih malih proizvođača koji svaki ljubitelj gore pobrojanih pića mora imati u svojoj kolekciji. Među licima koja su navedena u knjizi i imenima koja su Garmazu ispričala svoje priče nalaze se Velimir Babić i Petar Jakupec sa svojim rakijama iz minskog polja, Marko Bošnjak koji je svoje prvo pivo proizveo u kazanu od rakije, a prvi destilat napravio je od piva, zatim Emerik Pišl, đakovački alkemičar čije voćne rakije, kako kaže Garmaz, nikada neće biti pišlovače te Mihovil i Iva Pranjić čiji je Castrum džin u rekordnom roku postao apsolutni hit, a napravili su i Planinkovac”, zaključuju iz Dobre hrane.

Povezani sadržaj
Preporučeno