Pampas: Državno prvenstvo u praktičnom streljaštvu

Aktualni državni prvak u kategoriji produkcija Tomislav Tomljanović (IZVOR: PR)
Aktualni državni prvak u kategoriji produkcija Tomislav Tomljanović (IZVOR: PR)
Sub
5
5. listopada - 6. listopada
cijeli dan
Osijek
Ulica Šandora Petefija 80/A
Osijek

Na oba natjecanja očekuje se stotinjak natjecatelja, a uz ponajbolje strijelce iz Hrvatske, dolaze i brojni gosti iz drugih europskih zemalja

Loading Događaji

Osječka Streljana Pampas ovoga će vikenda biti poprište jedinstvenog i dinamičnog natjecanja u modernom streljačkom sportu. Udruga za praktično streljaštvo Pampas, naime, 5. i 6. listopada već treću godinu zaredom organizira Državno prvenstvo u atraktivnom sportu IPSC, a koje će ujedno biti i jubilarni trideseti Kup Osijeka. Za ovu sportsku udrugu, streljački sport te grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju iznimno važno sportsko natjecanje najavljeno je konferencijom za novinare.

Predsjednik Udruge za praktično streljaštvo Pampas Franjo Nađ tom je prigodom kazao kako je udruzi velika čast što može već treću godinu biti domaćin Državnom prvenstvu u praktičnom streljaštvu, što su, vjeruje, zaslužili vrhunskom organizacijom prethodna dva državna natjecanja.

Istaknuo je kako je praktično streljaštvo najbrže rastući streljački sport u svijetu koji ima klubove u više od stotinu zemalja u svijetu. Razlikuje se od klasičnog streljaštva po tome što se natjecatelji kreću po stazi, odnosno stageu, koja je svaki puta drugačija. Uz preciznost strijelca iznimno je važna i brzina kojom prelazi zadanu stazu. Sport je nastao 1976. godine, a u Hrvatskoj je prisutan gotovo od nastanka države.

Pojasnio je i kako je Državno prvenstvo otvoreno samo za strijelce iz Hrvatske te kako je za Udrugu za praktično streljaštvo Pampas još važniji 30. kup Osijeka, koji je u suštini isto natjecanje, no otvoreno za natjecatelje iz cijeloga svijeta.

“Za nas je 30. Kup Osijeka od velike važnosti jer se radi o vjerojatno najstarijem natjecanju u praktičnom streljaštvu koje se održava u kontinuitetu u cijeloj regiji, a po svemu sudeći, i u Europi”, rekao je Nađ.

Naglasio je i kako se organizacijom ovoga natjecanja ispunjava veliki san pokojnog predsjednika UPS Pampas Darka Nađa, koji je od samih začetaka ovoga sporta u Hrvatskoj želio da Osijek bude domaćin natjecanja Levela 3.

Na oba natjecanja očekuje se stotinjak natjecatelja, a uz ponajbolje strijelce iz Hrvatske, dolaze i brojni gosti iz drugih europskih zemalja.

Predsjednik UPS Pampas posebno je naglasio kako 30. Kupom Osijeka klub po prvi put organizira tzv. Level tri natjecanje, što znači da će biti veće i atraktivnije za strijelce i gledatelje, ali i značajno organizacijski zahtjevnije.

Pripremljeno je 12 staza, a minimalan broj metaka koji će svaki natjecatelj morati potrošiti kako bi ih uspješno sve završio bit će oko 220, što znači da će tijekom dva dana natjecanja na streljani Pampas biti ispaljeno više od 20 000 metaka.

Dodao je i kako su u klubu staze za natjecanje koncipirali da budu zahtjevne, ali i zabavne, te je za potrebe ovoga natjecanja nabavljena i nova oprema – pokretne i metalne mete, a sve kako bi testirali vještine strijelaca, ali i podigli im adrenalin.

Na konferenciji za novinare govorio je i predsjednik Hrvatskog saveza za praktično streljaštvo Dubravko Gvozdanović, a koji i sam planira sudjelovati na Državnom prvenstvu i 30. Kupu Osijeka kao natjecatelj.

Istaknuo je kako je cjelokupno natjecanje, a pogotovo 30. Kup Osijeka od iznimnog značaja za Savez, ali i praktično streljaštvo u Hrvatskoj. Dodao je kako ne sumnja u to da će UPS Pampas pripremiti vrhunsko natjecanje te kako se raduje sudjelovanju.

Podsjetio je i na rane dane praktičnog streljaštva u Hrvatskoj, a koji su krenuli s grupom strijelaca entuzijasta s osječke streljane.

Povezani sadržaj
Preporučeno