Vrućine natjerale Slavonce na promjenu prehrane

Visoke temperature, osim potrebe za osvježenjem, donose i promjenu prehrambenih navika.

Istražili smo kakvu hranu Osječani vole i kupuju kada živa u termometru dosegne četrdeset stupnjeva. Umirovljenik Josip Sabo kaže da tijekom ljeta jede voće, posebice breskve i kajsije, a često zna dan početi samo voćem i čašom jogurta. Od povrća ponajviše sprema tikvice, kako kaže, “može i u sataraš, može i pohano”.

Tikvice su ovoga tjedna bile posebno tražene na tržnici, a prodaju se na komad, pa je za jednu trebalo izdvojiti 4 kune. Kajsije su trenutno najtraženije voće, a za kilogram treba izdvojiti 10-ak kuna. Natali Mihajlović tijekom ljetnih vrućina priprema ponajviše lagano povrće. Kod nje se na meniju često nađu mahune, koje se na tržnici mogu naći po 10 kuna, te tikvice i rajčica. Napomenimo kako je i cijena rajčice pala u odnosu na prošli tjedan, pa je se umjesto dosadašnjih 12 može pronaći za 10 kuna. Kaže i kako tijekom ljeta više troši na sezonsku hranu, s obzirom na to da je i ponuda veća.

Anita Lovrenčić također preko ljeta ima potrebu za lakšom hranom, pa uz već spomenutu rajčicu uzima i papriku, a za kilogram na tržnici kao i ostali izdvaja oko 10 kuna, što je ipak manje od prošlotjednih 15 kuna. Ističe i kako tijekom ljeta priprema mnogo manje mesa, ali zato jede više kupusa i zelene salate. Uz to, dodaje da često zna mladi grah spremiti u zimnicu.

Ovdje dodajmo kako je grah među skupljim povrćem na tržnici, pa se za kilogram treba u prosjeku izdvojiti 25 kuna. Jadranka Apro kaže da tijekom ljeta jede gotovo isključivo voće i povrće, a od mesa povremeno pripremi samo piletinu. Dodaje da i zbog visokih temperatura konzumira i količinski manje hrane, a sada su na meniju najviše variva – grah, mahune i tikvice. Iznimka od ostalih naših sugovornika bio je Damir Rožac, koji ističe da njegovoj prehrani ljetne vrućine ne smetaju, te jede isto što i tijekom ostatka godine. Kaže da uživa u suhomesnatim proizvodima, ali i dodaje kako tijekom ljeta jede nešto malo više voća, pa je kao i mnogi na tržnici kupio kajsije.

Tekst: Davor Matak (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari