Suci se slažu: Kazne za vandale su preblage

Presude za napade na djelatnike GPP-a dugo se čekaju, a kad se donesu - budu smiješne. Pravosuđe napadače na naše djelatnike tretira u rangu krivoga parkiranja - poručio je, nakon novog napada, direktor GPP-a Igor Medić.

Presude za napade na djelatnike GPP-a dugo se čekaju, a kad se donesu – budu smiješne. Pravosuđe napadače na naše djelatnike tretira u rangu krivoga parkiranja – poručio je, nakon novog napada, direktor GPP-a Igor Medić.

“Niz je razloga zbog čega su procesi dugotrajni, a kazne minimalne”, pojasnila je Vesna Rožac, predsjednica osječkog Prekršajnog suda. Kako kaže, dužina postupka uvjetovana je Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira, prema kojem sud mora provoditi glavne rasprave.

“Često nisu ispunjeni formalno-pravni uvjeti za njihovo održavanje i zbog toga duže traju. Konkretno, počinitelji opstruiraju postupak svojim nedolaskom na raspravu i u tom slučaju teško se ispunjavaju uvjeti za brzi postupak pa suđenje dugo traje. Mnogo su brži postupci za prometne i gospodarstvene prekršaje gdje je dovoljan prijedlog tužitelja za žurni postupak. Slažem se da su kazne premalene i da je Zakon neprimjeren, no ne smijemo zaboraviti da je valuta za izricanje kazne njemačka marka, a koja ne postoji, a kad je preračunamo najprije u eure, a potom u kune, uopće nije visoka”, pojasnila je Rožac.

Dodaje i to da je postupak protiv maloljetnika drukčiji nego prema punoljetnim vandalima i rijetko im se izriču novčane kazne. Mogu se izreći mjere upozorenja, odnosno sudski ukor i(li) nekoliko sati rada u humanitarne svrhe. Ako je riječ o recidivu, osoba sklona kršenju Zakona može biti smještena u odgojnu ustanovu.

[blockquote]Važeći Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira posljednji je put izmijenjen 1994. godine. Inače, još uvijek aktualni zakon donesen je davne 1977. godine.

“U veljači 2012. godine donesen je nacrt prijedloga Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i nadam se da će biti uskoro donesen. Trebala bi se izmijeniti i valuta koja bi sada trebala biti izricana u kunama i vjerujem da će kazne biti više nego sad”, rekla je Rožac. [/blockquote]

Tekst: M.Mihelić (www.glas-slavonije.hr)
Foto: SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari