VIDEO: 1.750 turista manje

U prvih šest mjeseci ove godine Osijek su posjetila ukupno 22.134 gosta, što je nešto manje nego lani u isto vrijeme, kada naš grad bilježi 23.878 gostiju.

U prvih šest mjeseci ove godine Osijek su posjetila ukupno 22.134 gosta, što je nešto manje nego lani u isto vrijeme, kada naš grad bilježi 23.878 gostiju. I broj noćenja smanjio se u odnosu na 2011. godinu, kada je zabilježeno 46.095 noćenja, dok je u prvih šest mjeseci 2012. u Osijeku bilo 40.285 noćenja.

Ovu usporednu statistku napravili su u Turističkoj zajednici grada Osijeka, čiji direktor Saša Uranjek kaže da je točno da su ove godine nešto slabiji rezultati, vezani uz broj gostiju i noćenja u prvih šest mjeseci.

Ove godine izostali su neki veliki sportski događaji koje smo imali proteklih godina, kao što su bili Svjetsko rukometno prvenstvo ili Europsko prvenstvo u streljaštvu, i to se odrazilo na broj gostiju” – objašnjava Uranjek.

Gledano po pojedinim mjesecima, najviše turista imali smo u svibnju, 5.554, a najmanje u veljači – njih 2.245. Iako u strukturi gostiju prevladavaju domaći gosti – od ukupno 22.134 turista, njih 13.706 su domaći gosti, a ostalo stranci, bilježi se porast stranih gostiju. Najviše turista posjetilo nas je iz Italije (758), slijede gosti iz Bosne i Hercegovine (479) i Austrije (454), zatim Francuzi (278), Mađari (241), Danci (235), Česi (210), Makedonci (207), a zatim ostali gosti. Uranjek smatra da treba napraviti još bolju evidenciju, jer dio turista prolazi kroz grad, ali ih nitko ne evidentira.

Nemamo podataka koliko turista dolazi kruzerima, koliko ih dovedu agencije iz drugih hrvatskih gradova i slično“, objašnjava. U suradnji s Gradom u Turističkoj zajednici planiraju napraviti niz značajnijih manifestacija koje bi privukle više gostiju. “Uz osmišljavanje takvih programa koji će biti zabavnog, gastronomskog i edukativnog karaktera, radit ćemo i na povećanju broja događanja kongresnog turizma i ekskurzija, jer smatramo da bi učenici osnovnih škola iz drugih dijelova Slavonije, ali i iz cijele Hrvatske, u većem broju trebali dolaziti u naš grad“, kaže Uranjek.


Tekst: V.Latinović (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari