Život u stanu – studentski luksuz?

Ekipa Glasa Slavonije istražila je kakve se stambene mogućnosti pružaju studentima u Osijeku.

Samo za stanovanje studentu je potrebno 15.000 kuna godišnje

Prije početka nove akademske godine studenti koji ne žive u Osijeku moraju se pobrinuti i za stambeno pitanje.

Za one manje sretne, koji nisu dobili smještaj u studentskome domu, opcija je svakodnevno putovanje ili najam stana u Osijeku. Istražili smo kakve stanove studenti mogu pronaći u pojedinim dijelovima grada te što student za mjesečnu najamninu može očekivati.

U garsonijeri površine 25 kvadrata u Kalničkoj ulici koju smo posjetili, a nalazi se u sklopu obiteljske kuće, zatekli smo ugodno uređen prostor. Namještaj je bio očuvan, a stolarija je bila prihvatljive kvalitete. Stanodavci su nudili urednu infrastrukturu i dostupan internet, ali o trošku studenta. Cijena je bila fiksna, a mjesečna najamnina iznosi 1.200 kuna s režijama.

U Gundulićevoj ulici stanodavci koje zastupa jedna osječka tvrtka za nekretnine nude dvorišni dvosobni stan od 60 kvadrata koji ima zaseban ulaz. Stan je uredno namješten i namijenjen više od jednoj osobi pa je i cijena prilagođena tomu. Za najam ovakvog stana potrebno je izdvojiti 200 eura s režijama, uz mogućnost spuštanja cijene na 1.200 kuna mjesečne najamnine. Same režije variraju o godišnjem dobu, a mjesečno su prosječno oko 500 kuna. Na upit postoji li mogućnost držanja kućnog ljubimca, rečeno nam je da se ne slažu s tom idejom.

Što se ponude stanova u Donjem gradu tiče, ona je velika, no studentima često ponekad i neprihvatljiva, s obzirom na udaljenost određenih fakulteta. Tako u garsonijeri koju smo posjetili veličine 30-ak kvadrata u Radičevićevoj ulici uz cijenu od 1.000 kuna bez režija student može pronaći kvalitetan životni prostor, uz dobro očuvan interijer. Dodajmo kako je i maksimalna cijena koju bi ovaj stanodavac tražio 1.400 kuna, uz mogućnost dogovora oko plaćanja, odnosno može se plaćati fiksni iznos s uključenim režijama ili davati samo najamnina stanodavcu, a režije plaća sam student. Napomenimo kako se ovaj stanodavac slaže s držanjem kućnog ljubimca.Također, kao i u ostalim stanovima koje smo posjetili, i ovdje nude mogućnost uvođenja interneta.

Druga lokacija u Donjem gradu koju smo posjetili bila je u Cvjetkovoj ulici, a radilo se o jednosobnom dvorišnom stanu. Sam stan ima zaseban ulaz, a stanodavac ga nudi uz najamninu od 800 kuna bez režija, a namijenjen je jednoj osobi. Stan ima sve pripadajuće sadržaje, no stanodavac nije istaknuo postoji li mogućnost internetskog priključka. Što se ponude stanova na najatraktivnijoj lokaciji tiče, onoj u centru Osijeka, tamo smo obišli garsonijeru u Gundulićevoj, prostor je veličine 27 kvadrata i nudi mogućnost spajanja na internet, a cijena koju su tražili bila je 1.300 kuna, uz režije. Garsonijera se nalazi u zgradi, vrlo dobro je očuvana, a u njoj mogu živjeti i dva stanara. Na Trgu slobode, jednoj od atraktivnijih lokacija za studente, stanodavka traži 1.000 kuna bez režija uz mogućnost priključka na internet, a interijer stana je uredan i očuvan.

[important title=Sjenjak najtraženiji]
Sjenjak je i dalje vrlo tražena lokacija za stanovanje, što zbog blizine Studentskog centra, što zbog blizine većine fakulteta, a ponajviše zbog kvalitete stambenog prostora koji se nudi. Stanovi na Sjenjaku su obično dvosobni pa tako student koji želi tamo uzeti najam često mora izdvajati 200 eura mjesečne najamnine, uz dodatak mjesečnih režijskih troškova. No, ako student uspije pronaći cimera, troškovi tih režija svedu se na pola, odnosno iznose otprilike kao i da student sam živi u garsonijeri.[/important]

[important title=Jug 2 predaleko]
Stanovi na Jugu 2, iako cjenovno i najprihvatljiviji u gradu, često studentima nisu atraktivni zbog udaljenosti, odnosno svakodnevnog putovanja autobusom, što je u zgusnutome studentskome rasporedu često prepreka. Za kraj dodajmo da mjesečna najamnina, koja je često najvažnija stavka pri traženju stana, nije korigirana već nekoliko godina. Prosječna cijena mjesečnog najma garsonijere je oko 1.000 kuna, dok za dvosobne stanove treba izdvojiti 200-tinjak eura. Također, prilikom traženja stana studenti paze i na način grijanja pa se preferira ono iz gradske toplane u odnosu prema plinskim instalacijama, s obzirom na to da je cijena nešto niža.[/important]

Tekst: Davor Matak (G.Slavonije)
Foto: SiB.hr arhiva

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari