VIDEO: Fijaker stari osječkim ulicama luta

Na ulice Osijeka vratila se tradicija stara najmanje stoljeće i pol – fijaker s konjskom zapregom. Prema podacima iz starih ljetopisa takve kočije, koje su simbolizirale gradski duh i kulturu Osijeka, imale su red vožnje utvrđen daleke 1879.g.

Na ulice Osijeka vratila se tradicija stara najmanje stoljeće i pol – fijaker s konjskom zapregom. Prema podacima iz starih ljetopisa takve kočije, koje su simbolizirale gradski duh i kulturu Osijeka, imale su red vožnje utvrđen daleke 1879.g. Red vožnje, drugačiji nego tada, postoji i sada, a fijaker vozi ulicama grada.


Zahvaljujući Povijesnoj udruzi Hrvatski sokol, gradu Osijeku i Turističkoj zajednici, Osijek ima nešto što ni jedan grad u Hrvatskoj – stajalište fijakera. I to na središnjem gradskom trgu.
[span class=camera]FOTO I VIDEO: Fijaker se vratio na osječke ulice[/span]Cijena vožnje je simbolična – deset kuna u kraćoj turi po osobi, a 100 kuna za četvero u dužoj ruti vožnje. Inače, fijaker je vlasništvo Turističke zajednice dok su konji vlasništvo obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Deže iz Laslova. Fijaker da bi vozio gradom mora imati prednje i zadnje osvjetljenje, vreće sa spremnicima za izmet, zdravstvenu putovnicu od veterinara kao dokaz da su konji zdravi, te mjerodavnu dozvolu od ureda za promet Grada Osijeka. Hrvatski sokol sve je uvjete ispunio i vratio dašak prošlosti u grad. Recimo još kako će fijaker voziti do kraja ljeta, a za rujan planira se uvođenje još jednoga u turističku ponudu grada Osijeka.

VIDEO:

TEKST: STV

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari