Na komarce ponovo dozvoljen napad avionima iznad grada!

Nakon niza apela i peticija koje već nekoliko godina prikupljaju Osječani, a sve s ciljem izmjene pravilnika koji nije dozvoljavao tretiranje komaraca zaprašivanjem iz aviona, cilj je ostvaren.

Nakon niza apela i peticija koje već nekoliko godina prikupljaju Osječani, a sve s ciljem izmjene pravilnika koji nije dozvoljavao tretiranje komaraca zaprašivanjem iz aviona, cilj je ostvaren.

Naime, Ministarstvo zdravlja donijelo je odluku o dopuni Pravilnika o načinu provedbe obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. Tako je u broju 76. Narodnih novina pravilniku dodana odredba koja kaže da je tretiranje komaraca avionom dozvoljeno “ako je područje iz stavka 5. ovoga članka minirano, poplavljeno ili nedostupno zbog drugog objektivnog razloga ili ako proces dezinsekcije nije moguće obaviti na drugi, svrsishodan način”. Tako je Osječanima tri godine nakon što su prikupili gotovo 5.000 potpisa za izmjenu ovog pravilnika, a na što se bivši ministar Darko Milinović oglušio, želju konačno ispunio aktualni ministar Ostojić. Inače, recimo kako je ove godine toplim zamagljivanjem u Osijeku avionom i vozilima do sada tretirana površina od oko 17.000 hektara, a ovu godinu stručnjaci smatraju umjerenom u najezdi komaraca.

Ove smo godine imali dvije veće generacije komaraca. Prva se izlegla početkom ljeta nakon plavljenja Dunava, a druga je bila sad prije 15 dana zbog visokog vodostaja Drave. Odjel za biologiju prati stanje na terenu i kada broj uboda u 15 minuta prijeđe petnaest, oni nam šalju nalog za tretiranje – objašnjava Vedran Bertić iz Zavoda za javno zdravstvo.

Nova generacija komaraca može se očekivati kada vodostaj Drave kod Osijeka prijeđe 180 centimetra, a Dunava kod Batine 350 centimetara. Jučer je vodostaj Drave kod Osijeka iznosio minus 23 centimetra.

Broj komaraca na internetu

Podsjetimo kako se brojnost komaraca na 16 mjernih postaja u Osijeku od ove godine može pratiti i na web stranici Odjela za biologiju Sveučilišta J.J.Strossmayera. Prema posljednjem mjerenju 15. kolovoza, najviše je komaraca bilo kod Avenua Malla, čak njih 91 u 15 minuta, u Višnjevcu je u 15 minuta izbrojano 79 uboda. No, recimo da je istovremeno u gradu u parku Zrinjevac izmjeren samo jedan ubod komaraca u 15 minuta.

[span class=attention]POGLEDAJTE: Komarci ONLINE – jednim klikom saznaj koncentraciju komaraca u Osijeku i okolici[/span]

Zašto uopće zabrana?

Odlukom Ministarstva, aviotretiranje iznad naseljenih područja zabranjeno je s obrazloženjem da je sredstvo koje se koristi za zaprašivanje štetno (Reslin Superl). Doista apsurdno obrazloženje zna li se da se isto to sredstvo koristi i za ručno zamagljivanje topovima iz prikolica koje prolaze gradskim ulicama. Podsjetimo da je gradonačelnik Krešimir Bubalo u jeku jedne od najvećih najezda koju Osijek pamti – one iz srpnja 2009. godine – odlučio ignorirati zabranu i naredio je tretmane iznad grada jer je za Osječane stanje postalo neizdrživo.

Izvor: Glas Slavonije
Foto: M.Banić/SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari