"Logično bi bilo da je kruh nešto skuplji, ali procjenjujem možda u rangu nekih dvadeset do trideset posto maksimalno u odnosu na period od prije četiri godine", rekao je Ivan Malić
U posljednje dvije godine sve je poskupjelo, a među namirnicama s
najvećim rastom cijena svakako je kruh. Njemu je cijena pedeset
posto skuplja nego što je bila prije dvije godine. A ako odemo
još koju godinu unazad, taj postotak je još veći.
Razlog za rast cijena kruha bio je rast cijena sirovina i
energije. Ali one već dugo padaju. Pa se nameće pitanje koja je
trenutno poštena cijena kruha. O tome je na svom blogu pisao
poljoprivredni konzultant Ivan Malić.
“Ključni faktori u cijeni kruha su uvijek sirovina, rad i
energija. Moji izračuni govore da bi poštena cijena običnog kruha
koji nije s nekim posebnim dodacima ili sastojcima mogla na
polici koštati bez problema oko jedan euro”, objasnio je.
Prvi dio u računici cijene štruce kruha svakako je cijena
sirovina: brašna, vode, kvasca. Prema trenutnim tržišnim cijenama
ona iznosi između 19 i 20 eurocenti po štruci.
Trošak rada iznosi otprilike 16 centi po štruci, a amortizacija
strojeva između 3 i 4 centa.
Još dvadeset centi treba dodati na ime troška energije,
logistike, ali i cijene kapitala.
Nadalje, tu je i profit trgovaca koji iznosi oko 18 centi po
štruci kruha. I na kraju naravno tu je profit pekara od otprilike
10 centi po štruci te razni ostali troškovi (servisiranje
strojeva, komunalije, računovodstvo…) i PDV koji je pet posto
za kruh. I tako je došao na cijenu od oko 1 eura.
“Logično bi bilo da je kruh nešto skuplji, ali procjenjujem možda
u rangu nekih dvadeset do trideset posto maksimalno u odnosu na
period od prije četiri godine”, rekao je Ivan Malić u svom
blogu.