''Meso crne slavonske svinje'' ima specifičnu izraženu aromu zbog profila masnih kiselina, a što je također rezultat tradicionalne hranidbe krmivima proizvedenim na vlastitim gospodarstvima
Meso crne slavonske svinje dobilo je europsku zaštićenu oznaku
izvornosti, objavila je Europska komisija u Službenom listu
Europske unije od 12. prosinca 2023. godine.
Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka
izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te
zaštićen na području cijele Europske unije. EU znak zaštićene
oznake izvornosti, odnosno zaštićene oznake zemljopisnog
podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju
autentičnog proizvoda.
Postupak zaštite naziva ”Meso crne slavonske
svinje” pokrenula je Poljoprivredno-uslužna zadruga LETA iz
Našica koja je Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za
zaštitu oznake izvornosti pod nazivom ”Meso crne slavonske
svinje”.
Zaštita proizvoda ”Meso crne slavonske svinje” temelji se na
specifičnoj kvaliteti mesa koja je rezultat genetske osnove te
načina držanja i hranidbe svinja, kao i dobi svinja pri klanju.
”Meso crne slavonske svinje” ima specifičnu izraženu aromu
zbog profila masnih kiselina, a što je također rezultat
tradicionalne hranidbe krmivima proizvedenim na vlastitim
gospodarstvima. Također, zbog značajnog obima kretanja i veće
aktivnosti i prokrvljenosti mišića, ”Meso crne slavonske
svinje” odlikuje se tamnijom bojom od mesa klasično utovljenih
komercijalnih svinja.
Specifikaciju proizvoda “Meso crne slavonske svinje” možete
pogledati na poveznici.
Republika Hrvatska sada ima 46 poljoprivrednih i prehrambenih
proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao
zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog
podrijetla. Uz sada registrirani naziv ”Meso crne slavonske
svinje”, registrirani su i nazivi proizvoda: Krčki pršut,
Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina,
Ogulinsko kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen,
Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut,
Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik /
Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje,
Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo
ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin,
Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina,
Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl,
Brački varenik, Varaždinski klipič, Malostonska kamenica,
Rudarska greblica, Dalmatinska pečenica, Dalmatinska panceta,
Lički škripavac, Bračko maslinovo ulje, Zagorski bagremov
med, Zagorski štrukli / Zagorski štruklji, Meso istarskog
goveda – boškarina / Meso istrskega
goveda – boškarina, Samoborska češnjovka /
Samoborska češnofka, Lumblija, Goranski
medun, Dalmatinska janjetina, Slavonska kobasica,
Komiški rogač, Novigradska dagnja, Varaždinsko bučino
ulje i Meso turopoljske svinje.