Bila u posjetu

OBŽ nastavlja surađivati s ukrajinskom regijom Vinnytsia nakon ruske agresije

OBŽ

Suradnja između ovih dviju regija po pitanju brige o veteranima započela je ove godine putem online sastanaka i razmjene informacija o programima za psihosocijalnu pomoć i integraciju

Suradnja Osječko-baranjske županije i ukrajinske regije Vinnytsia, koja je započela 2011. godine, postala je osobito značajna s početkom ruske agresije na Ukrajinu u veljači prošle godine. Nakon što je Županija u lipnju 2022. godine poslala humanitarnu pomoć Vinnytsiji, suradnja se proširila na temu razmjene iskustava u skrbi za ratne veterane. To je dovelo do poziva načelnika regionalne vojne uprave Vinnytsie, Serhiija Borzova, da izaslanstvo Osječko-baranjske županije, predvođeno županom Ivanom Anušićem, posjeti ovu regiju 23. listopada.

“Početkom ruske invazije na Ukrajinu, Osječko-baranjska županija bila je prva u Hrvatskoj koja je osmislila sveobuhvatni akcijski plan za skrb i integraciju izbjeglica pod nazivom ‘Slavonsko srce za obitelji Ukrajine’, u partnerstvu sa Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu. Nastavili smo održavati komunikaciju s našim partnerima u Vinnytsiji, koji su iskazali interes za intenziviranje suradnje u skrbi za ratne veterane u ratnim i poslijeratnim uvjetima. Kao zemlja koja je prošla kroz borbu za neovisnost tijekom devedesetih godina, imamo dragocjena iskustva u skrbi za veterane u poslijeratnom razdoblju koja smo željeli prenijeti”, istaknuo je župan Ivan Anušić.

Suradnja između ovih dviju regija po pitanju brige o veteranima započela je ove godine putem online sastanaka i razmjene informacija o programima za psihosocijalnu pomoć i integraciju. Na radnom posjetu Vinnytsiji prisustvovali su zamjenik župana Mato Lukić i predstavnik Veteranskog centra te predsjednik KUBIS-a Osječko-baranjske županije Antun Blažević, koji su zajedno sa županom sudjelovali u aktivnostima posjeta.

“Kao branitelji i predstavnici regionalnih vlasti, imamo cjelovit uvid u sustav skrbi o braniteljima u Hrvatskoj, a tu vrijednost mogli smo podijeliti s našim kolegama u Vinnytsiji kako bi unaprijedili njihov već dobro uspostavljen sustav, kako na institucionalnoj razini, tako i kroz brojne nevladine organizacije”, dodao je zamjenik župana Mato Lukić.

Izaslanstvo je posjetilo različite institucije i organizacije u Vinnytsiji, uključujući nevladine udruge, rehabilitacijski centar i tvrtke osnovane od strane veterana. Tijekom posjeta, županija Osječko-baranjska i regija Vinnytsia izrazile su sućut i položile cvijeće na Zidu sjećanja na poginule vojnike, kao i na mjestu raketnog napada koji se dogodio u Vinnytsiji 14. srpnja 2022. godine.

FOTO: OBŽ

Kroz brojne sastanke i razgovore, župan Ivan Anušić svjedočio je o odlično postavljenom sustavu i brizi prema onima koji su dali najveću žrtvu u borbi za neovisnost i suverenost Ukrajine. Posebno je istaknuo važnu ulogu nevladinih organizacija koje doprinose nadogradnji tog sustava i intenzivno brinu o svim aspektima života veterana nakon ratnih sukoba.

U sklopu posjeta, dogovoreno je da će Osječko-baranjska županija organizirati dolazak djece poginulih branitelja iz Ukrajine na odmor u svoju regiju, slično programu koji je Vinnytsia već uspostavila s partnerima iz Poljske. Također su dogovoreni koraci za intenziviranje međuregionalne suradnje koja će se, osim na veteransku skrb, odnositi i na poljoprivredu, gospodarstvo i druge vidove suradnje.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari