pekarska računica

Pšenica i brašno 50% jeftiniji nego lani, a pekarski proizvodi sve skuplji: ”Vjerojatno će ići još gore…”

Ilustracija (Tomislav Miletić/PIXSELL)

Iako su već sad za mnoge građane cijene napuhane, one bi mogle dodatno rasti

Pekarski su proizvodi nikad skuplji, iako su pšenica i brašno 50
posto jeftiniji nego lani, javlja RTL Danas.

“Brašno je jeftinije, ali ostale sirovine nisu jeftinije.
Primjerice, cijena kvasca je puno veća – duplo veća nego prije
dvije godine, cijena soli je duplo veća. Nije samo brašno jedina
sirovina u pekarstvu” naglašava Drilon
Samahodaj
, suvlasnik pekarnice u Zagrebu.

Iako su već sad za mnoge građane cijene napuhane, one bi mogle
dodatno rasti. Trenutačne razine, kažu pekari nisu održive.

“Cijene kruha i sada su premale. Vjerojatno će ići još gore. Nema
mjesta za snižavanje cijena, kruha pogotovo”, naglašava
Samahodaj.

“Ako ćemo cijenu kruha gledati kroz cijenu pšenice, onda bi
cijena trebala ići dolje. Međutim, cijena kruha ne sastoji se
samo od cijene pšenice, tu su i ostali inputi. Nije realno za
očekivati pad cijene kruha u dogledno vrijeme”, ističe
agroanalitičar Robert Jurišić.

Na krilima inflacije pekarska industrija snažno je rasla u
protekloj godini. Ukupni prihodi veći su 23 posto, a neto dobit
im je čak tri puta veća. Prema podacima FINA-e, preklani su
zaradili 27 milijuna kuna, a lani čak 87 milijuna.

“Mi moramo napomenuti da 2021. nije referentna godina, to je
godina pandemije i izostanka turističke sezone kad ovaj sektor
bilježi svega 21 milijun kuna dobiti što je 80 posto manje nego
godinu ranije. Kada bi uzeli referentnu godinu 2019., kao što to
radimo s turizmom – tada bi rezultati 2022. bili daleko
nepovoljniji” upozorava Nada Barišić,
direktorica Žitozajednice.

Tada bi profitabilnost bila ispod 1,5 posto, što uvjerava struka,
i nije nekakav spektakularan rezultat.

Statistika je jedno, a stvarno stanje nešto potpuno drugo – tvrde
pekari. “Zarada je manja nego što je bila. – I zato su takve
cijene? Da! – Neće ići dolje? Neće, ne vjerujem. Možda i budu,
ali mislim da bi to bilo suludo” zaključuje suvlasnik pekarnice u
Zagrebu Drilon Samahodaj.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari