Dani kruha na osječkoj tržnici

Jesen, bogata i zlatna kakva je oduvijek bila u Slavoniji, vrijeme je punoće plodova ubranih s polja, vrtova i voćnjaka. Vrijeme je to slavlja i zahvalnosti za obilje koje nam je darovano, a u listopadu se po dobrom starom običaju slavi kruh. Pa se tako kruh danas slavio i na glavnoj osječkoj tržnici.

Za obilje u kruhu ovog Zelenog četvrtka na osječkoj glavnoj tržnici, pobrinuli su se članovi Ecorural Neta, Braniteljske zadruge Donji grad. Osnivači su sedmorica hrvatskih branitelja s područja Osječko-baranjske, i Brodsko-posavske županije. Ono što ih izdvaja od današnjih mnogobrojnih proizvođača pekarskih proizvoda su ručni način proizvodnje, bez dodataka aditiva, pojačivača okusa, konzervansa ili bojila.
[blockquote]KRUH

U proizvodnji kruha vlada najveća konkurencija što je i razumljivo, jer su žitarice najjeftiniji izvor energije za rastuću svjetsku populaciju. Kruh je proizvod koji se dobiva mješanjem brašna s vodom, mlijekom, ili nekom drugom tekućinom uz dodatak kuhinjske soli ili šećera, masnoća, jaja i kvasca. Jedna kriška bijelog pšeničnog kruha sadrži 67 kcal, a sto grama samo 237 kcal, što je nema sumnje dovoljno da se uvjerimo kako predrasude da kruh deblja, i nisu istinite. Naime, po piramidi pravilne i uravnotežene prehrane, žitarice i proizvodi od žitarica se trebaju konzumirati svakodnevno, te kao balansirana namirnica, bogata prvenstveno ugljikohidratima od 12,7 grama i 1 gram proteina po kriški, predstavlja glavni izvor energije tijekom dana. Sadrži sve neophodne esencijalne aminokiseline, kao i vitamine B kompleksa, što je i više nego dovoljno razloga za uživanje, u Danima kruha. [/blockquote]

Opširnije pogledajte u video prilogu STV-a…

Tekst i video: STV

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari