Škola primijenjene umjetnosti i dizajna uvela dizalo za osobe s invaliditetom

Osječka škola za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti i službeno je 21. rujna promijenila naziv u Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek. Uz ime moderniziran je i program škole, a od danas povišen je i pedagoški standardi pristupačnost uvođenjem dizala za osobe s invaliditetom.



Antonio Rendulić učenik je drugog razreda Škole primijenjenog dizajna i umjetnosti. Kreće se uz pomoć invalidskih kolica, a tijekom cijelog prvog razreda raspored u školi prilagođen je kako bi on na sva predavanja mogao ići u prizemlju zgrade. No, to se promijenilo od ove školske godine uvođenjem novog dizala koje mu omogućuje sudjelovanje u nastavi u specijaliziranim učionicama na katu škole.


Izgradnju dizala financirala je Osječko-baranjska županija koja je od 1994.-e godine u Školu primijenjene umjetnosti i dizajna uložila više od dvadeset milijuna kuna.
Promjena imena škole odraz je i novog programa obrazovanja. On je za sve učenike u prvoj godini jednak jer svi upisuju zanimanje likovna umjetnosti i dizajn, dok na drugoj imaju mogućnost izabrati između sedam specijalizacija.


Škola primijenjene umjetnosti i dizajna mogla bi u budućnosti postati domaćin i novog učeničkog doma. Naime, župan Šišljagić danas je naglasio kako ravnateljica i školski odbor Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđer Bošković i dalje opstruira izgradnju doma na lokaciji između te škole, medicinske i ugostiteljske, te bi stoga jedna od alternativnih lokacija za izgradnju doma mogao biti i prostor iza Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna.

Opširnije pogledajte u video prilogu STV-a…

Tekst i video: STV

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari