"Ispiranje pod mlazom hladne vode se pokazalo kao prvo i najučinkovitije rješenje, ali postoje i druge opcije", kaže nutricionistica Karmen Matković Melki
Svi znamo da voće i povrće sadrži pesticide – i ono kupljeno u
trgovačkim centrima i ono na tržnicama. Stoga je vječno pitanje:
kako i uz pomoć čega ga oprati?
Svatko to radi drugačije. Vlado iz Zagreba kaže za Danas.hr RTL-a da uglavnom lagano ispere.
“Nisam od onih koji se boje bakterija, virusa i ostalih
kerefeka”, kaže.
Zagrepčanka Bina ne koristi deterdžent kao neki
i objašnjava zašto.
“Kažu da onda treba 17 litara vode da se ispere pod tekućom
vodom. Tko bi trošio toliko?”
Nutricionisti deterdžente ne preporučuju, ali daju druge savjete.
“Ispiranje pod mlazom hladne vode se pokazalo kao prvo i
najučinkovitije rješenje. Druga je opcija namakanje, ali ono ne
bi smjelo biti dugo. A tek onda kombinacije iz kućne radinosti,
otopine sa sodom bikarbonom ili kombinacija vode s octom ili
limunskom kiselinom”, objasnila je nutricionistica Karmen
Matković Melki za RTL Danas.
No u slučaju nekog voća i povrća pranje i nije toliko nužno.
Dovoljno je namirnice oguliti. Sanja iz Zagreba guli koru
krastavca, ostalo pere u vodi, a Nevenka guli i rajčicu.
“Salatu operem u četiri ili pet voda. Što je sigurno, sigurno
je”, kaže Nevenka.
Nutricionistica Matković Melki otkriva rang-listu ‘prljavih’
namirnica.
“Najčešće je na prvom mjestu jagoda zbog činjenice da je jako
osjetljiva namirnica zbog svoje opne pa lako apsorbira sve moguće
tvari iz okoliša. Na listi su i špinat, kelj, različite salate i
bobičasto voće”, kaže.
Što se tiče ‘najčišćih’ prednjače avokado, ananas, mrkva, buča i
krumpir. Njih od pesticida štiti tvrđa kora.