Obilježen ‘Dan bijelog štapa’ u Osijeku

Bijeli štap nije samo sredstvo za postizanje samostalnosti, već i simbol slijepih građana u našem društvu. 15. listopada u svijetu se obilježava kao Dan bijeloga štapa kojim se odaje počast dostignućima slijepih i slabovidnih...

Bijeli štap nije samo sredstvo za postizanje samostalnosti, već i simbol slijepih građana u našem društvu. 15. listopada u svijetu se obilježava kao Dan bijeloga štapa kojim se odaje počast dostignućima slijepih i slabovidnih, daje se priznanje slijepima na sve snažnijem duhu neovisnosti i odlučnosti živjeti samopouzdano i dostojanstveno.



Kako je to hodati u potpunom mraku, uz pomoć bijeloga štapa, uz vodstvo čovjeka ili psa, pokušali su u Osijeku shvatiti sudionici akcije Prošetajmo zajedno u kojoj su građani šetali središtem grada s povezom na očima, uz pomoć bijeloga štapa ili uz vođenje druge osobe ili psa vodiča. Akciju su organizirali Športska udruga slijepih Svjetlost i Volonterski centar Tenja.

Bijeli štap je zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, ali i pomagalo koje im omogućava samostalno kretanje na poznatom terenu. Da bi štap stvarno bio pomagalo, slijepa osoba mora proći obuku njegova korištenja, naučiti osnovna prometna pravila i konfiguraciju terena kojim će se kretati.

A mi bismo trebali postati svjesniji postojanja drukčijih od nas kojima je možda, ponekad potrebna pomoć i prije svega, razumijevanje!

Opširnije pogledajte u video prilogu STV-a…

Tekst i video: STV

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari