provedena velika studija

Nisu ni kirurzi, ni piloti, ni brokeri… Najstresniji posao rade konobari!

Dubravka Petric/PIXSELL

Kuhaju kave, peru čaše i šalice, miksaju koktele, donose vam novine, a često su vam i psihijatri. Oni su konobari, a njihov posao - najstresniji je posao na svijetu

Koji je najstresniji posao na svijetu? Uvijek se mislilo da ga
rade novinari, učitelji, vozači, odgajateljice u vritiima,
kirurzi, piloti i kontrolori leta ili pak brokeri. Ali
najstresnije nije ni onima koji upravljaju avionima ni onima koji
barataju ogromnim količinama novca ni informacija, nego ljudima
koji vam kuhaju kavu, piše Danas.

Da, velika studija koju su 17 godina provodili kineski
znanstvenici na jednom medicinskom fakultetu pokazala je da su
pod najviše stresa: konobari.

Kuhaju kave, peru čaše i šalice, miksaju koktele, donose vam
novine, a često su vam i psihijatri. Oni su konobari, a njihov
posao – najstresniji je posao na svijetu.

A je li stvarno tako? To će nam otkriti Direktov stručni panel
konobara – Ivan, Valentina, Mak, Karlo i još jedan Ivan.

“Ako su gosti malo popili, imamo problem jer postanu malo
živčaniji”, rekao je Ivan Budimir koji konobari već devet godina.

“Brzo plaćanje računa, pa ono, netko ti može pobjeći i dovesti te
u te situacije”, istaknula je Valentina Kosinec koja konobari tri
godine.

“Ima problema s ljudima, često znaju pretjerati”, složio se Ivan
Barilović, koji konobari već 27 godina.

“Ti ako si 50-50, tebe nema nigdje. Ni na poslu ni privatno”,
rekao je Mak Kašibović koji konobari već 13 godina.

“Dužina smjena. Ponekad bude previše, bude ti teško prihvatljivo,
ne naspavaš se”, rekao je Karlo Penić koji konobari sedam godina.

Naporni gosti, prljavi WC-i, svega se nagledaju konobari. A što
je najgore što dožive u kafiću?

“Ako je gost došao, da nije od volje, onda očekuje prenijeti tu
lošu energiju na vas. Dosta gostiju izmišlja narudžbe. Veliku
kavu u malu šalicu, ili malu kavu u veliku”, kazao je Budimir.

“Tu je svašta, od tih ludih narudžbi, do molim te donesi mi ove
novine, one novine. I onda nekad stvarno pomisliš – znaš ono jesi
ti kod kuće ili si došao samo na kavu”, istaknuo je Penić.

“Ignoriranje, na primjer, ili pričanje na telefon, ti dođeš dobar
dan izvolite, stojiš ko stup, ne osjećaš se ugodno, i onda drugi
ljudi čekaju, a on dok završim, dok završim”, rekla je Kosinec.

Da stres nije isti muškim i ženskim konobarima, objašnjava
Barlović.

“Definitivno je to kod njih izraženije, zato što se radi o
ljudima koji su popili malo više alkohola, pa je težnja prema
ljepšem spolu drugačija i izraženija u nekim situacijama, tako da
je ženama puno teže konobariti nego nama”, rekao je Barilović.

Ali sve se to, kažu, na kraju isplati.

“Kad imaš manču, ne gledajući na plaću svoju, uvijek imaš i za
gablec i cigarete. Onda ne moraš čekati plaću da bi si rasporedio
za cijeli mjesec” istaknuo je Kašibović.

Ali euro im je pomrsio račune.

“U zadnje vrijeme otkad je euro došao, manje je manče, ljudi
svaki cent čuvaju za sebe, misle ako su ti dali 10 centi, da su
ti puno dali”, kazao je Budimir.

No, bila bakša dobra ili loša, kažu nam naši sugovornici,
konobarenje je odličan posao, ako ga ne radite predugo.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari