odgovor će vas iznenaditi

Koliko dugo smijete jesti jaja nakon Uskrsa? Evo što kaže nutricionist

RTL

"Opće pravilo je da od trenutka kada su termički skuhana, završeno, dva sata smiju biti na sobnoj temperaturi i onda ih trebamo spremiti u hladnjak, na 4 do 5 stupnjeva gdje onda mogu provesti do sedam dana", rekao je

Nutricionist Branimir Dolobašić gostovao je u
RTL Direktu. Odgovorio je i na ključna pitanja o količini jaja
koju smijemo pojesti u danu, ali i opasnostima koje predstavljaju
druge uskrsne delicije kakva je francuska salata.

Dakle, da razriješimo taj misterij, jaja koja stoje van
frižidera, dokad se mogu sigurno konzumirati?

“Opće pravilo je da od trenutka kada su termički skuhana,
završeno, dva sata smiju biti na sobnoj temperaturi i onda ih
trebamo spremiti u hladnjak, na 4 do 5 stupnjeva gdje onda mogu
provesti do sedam dana”, kaže.

Nakon kuhanja trebaju u hladnu vodu da se što prije ohlade, da ih
možemo spremiti, dodaje.

Dakle već za Uskrs je već prekasno?

“Ako smo ih ostavili da se ohlade prije farbanja, farbali ih i
već smo u sivoj zoni, kockamo se”, pojašnjava.

Svi živimo u zabludi cijeli život? Jesu li takva jaja
neispravna?

“Nije nužno da jaja tada nisu ispravna, ali ulaze u zonu rizika.
Ne znamo otkud to jaje dolazi, kako je rukovano, gdje je
spremmljeno, kako čuvano. Ima puno stepenica s kojih možemo
pasti”, rekao je.

Koji su potencijalni problemi?

“Prije svega jaje treba biti dobro kuhano da bi se kontrolirao
broj bakterija unutra, tijekom procesa kuhanja, mora biti tvrdo
kuhano, trebali bi riješiti problem sigurnosti unutra –
salmonela, patogene bakterije. Ali od tog trenutka kreće trka s
vremenom, hoće li biti u rukama, je li par komada preživilo. Ako
su na sobnoj temnperaturi, jaja su 3/4 voda, jedan od elemenata
rasta bakterija već imamo, imamo izobilje hrane, ne treba šećer,
imamo masti, proteina, svega ima da rastu i mi ih puštamo onda na
sobnoj temperaturi da se razmnožavaju u slobodnom stilu”, tvrdi.

“Nemojte riskirati, nakon 24 sata proporcionalno raste rizik jer
se mogu razmnožavati. Bile su obavijesti prije dvije godine, bila
je u SAD-u povlačeno zbog listerije, ali baš na tvrdo kuhana
jaja”, dodaje.

Pročitala sam da u Americi svakog Uskrsa u bolnicama
imaju problema s trovanjima salmonela – nije baš bezopasno jesti
stara jaja?

“Mogu biti i blaži simptomi pa ljudi ne idu liječniku, ali to
nije dobro, nije odgovorno ponašanje prema svom zdravlju”,
govori.

Koliko dnevno čovjek uopće može pojesti jaja? Jer, ljudi
u ovo doba pojedu 6-7 kao od šale.

“6-7 je ultra pretjerivanje. Da jedan dan idemo do 5 komada, neće
biti ništa, ali ako nastavimo idućih dana, to bi bila politika
čistog tanjura, unosimo jako veliki broj zasićenih masti i to
treba postrošiti”, kaže.

Dva jaja dnevno je preporuka, navodi.

Što je s francuskom salatom? Nije ni ona baš
bezopasna?

“Ista stvar vrijedi kao i za druge, gdje god je hrana van sigurne
zone dulje od dva sata imamo sigurnosni problem. Ne bi trebali
cijelu zdjelu francuske izvaditi van i onda sjediti satima,
unutra bakterije proklijaju, razmnožavaju se”, kaže.

“Svaka dva sata pozicionirati i izvaditi svježe, novu porCiju ako
netko želi, ako je veće okupljanje ta dva sata trebaju biti neka
crta da se drži ono što se serrvira ili pojede. Nema veze jesu
jaja oguljena ili u ljusci, jesu li u francuskoj. Dva sata”,
zaključuje.

Što kažu građani?

Evo što za RTL kažu građani, koliko oni dugo misle da se jaja
smiju jesti:

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari