ČEGA SE ODREĆI?

Uskrsna košarica nikad skuplja: Mnogi si neće moći priuštiti ni najjeftinije, evo računice…

Emica Elveđi/PIXSELL

Inflacija je preko 10 posto, cijene hrane su porasle više od 15 posto pa će Uskrs izgledati - ovako. Bogata košarica iznosi 327, 80 eura (2469,81 kn), srednja 203,71 euro (1534,85 kn), skromna 100,25 eura (755,33 kn)

Od lani tradicionalna šunka poskupila, kažu, za otprilike 1 euro
po kilogramu, ali kakav god blagdanski stol bio, ona je sigurno
na njemu, piše Danas.hr.

“Na stol ide lešo janjetina, pečena janjetina, francuska salata,
dobra orahnjača. Sve tradicionalno. Kapulica, rotkvica. A petak
je bakalar”, kaže Anđela Erceg iz Zagreba.

Na stolu obitelji Erceg biti će točno ono što spada u bogatiju,
odnosno tradicionalnu uskršnju košaricu.

Inflacija je preko 10 posto, cijene hrane su porasle više od 15
posto pa će Uskrs izgledati – ovako. Bogata košarica iznosi 327,
80 eura (2469,81 kn), srednja 203,71 euro (1534,85 kn), skromna
100,25 eura (755,33 kn).

“S obzirom na to da košaricu nismo radili lani preklani ni 2019.
godine, rekao bih da je razlika takva da ju je teško uopće
uspoređivati”. kaže Krešimir Sever, predsjednik
Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Biftek je 45 eura a juneći but – 12. Teletina je tradicionalno
najskuplja, 17 eura, svinjski but 7, a tko može ipak će kupiti
janjetinu.

“Srednja, dakle nekakva teletina, odojak, neka riba. Šunka,
klasično, rotkvice obavezno”, govori Karmelita
Borovina
iz Zagreba.

Nikola Pohovski, doktor veterinarske medicine govori da je lička
janjetina od prošle godine poskupila oko dva eura. A prije
ručka..

“Za doručak obavezno jaja sir vrhnje hren rotkvice, klasika”,
govori Božena Car.

Uskrs smo riješili, a na veliki petak kažu u ribarnici malo ljudi
kupuje bakalare, više je to sitna riba. Doduše s ovom burom i
punim mjesecom, teško da će ih biti.

“Od sitnije ribe to su srdele. Srdelice, girice, pastve koje su
jeftinija riba i malih oslića”, govori Zoran
Karamatić
, trgovac.

Sad kad bi netko htio baš ići na najskuplju varijantu, ali od
koje rastu zazubice, kupio bi škampe – za 36 eura po kili. Da se
prebacimo na jaja, koja su ove godine glavna zvijezda
poskupljenja a na tržnici samo što se ne prodaju nojeva.

Najveća jaja na tržnici su ona od guske.

“Ukusna su jako, nisu bolja nego kokošja, ali su ukusna”, govori
Ivka Kostibol, prodavačica na tržnici.

“Jaja su 3 i pol eura 10 komada kokošja i imamo pačja 5 eura 10
komada”, govori Anđelka Švec, prodavačica na
tržnici.

Ne znam je li zbog bure ili cijena ali tržnica ove godine ne
odiše optimizmom. Potvrđuje to i Vuka Štorek.
Tako je, kaže, zbog vremena i besparice.

Skromne košarice ne predviđaju slatkiše, piće, kolače, a niti
jedna nije uračunala darove, putovanja i izlete: Ali bez svega
toga, ako i bez delicija – se može.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari