Uljaru kupuju Amerikanci, Slovaci ili Žito

Tvornica ulja Čepin, inače jedina veća hrvatska tvornica za primarnu preradu jestivog ulja, poslije dugog razdoblja nerada, napokon je uspjela pokrenuti barem dio svojih pogona.

Ma koliko apsurdno zvučalo, danas je u Hrvatskoj zaista prava vijest da se u nekoj tvornici nešto – proizvodi! Nakon dvadesetak godina sustavnog zatiranja svega što ima veze s radom i proizvodnjom, dovedeni smo u situaciju da takvu informaciju čujemo s dozom čuđenja. Ono što bi trebalo biti posve uobičajeno i normalno, postalo je iznimka. Eto, i to se događa. Tako je Tvornica ulja Čepin, inače jedina veća hrvatska tvornica za primarnu preradu jestivog ulja, poslije dugog razdoblja nerada napokon uspjela pokrenuti barem dio svojih pogona.

Naime, uljara zbog nelikvidnosti nije mogla financirati otkup sirovine, te su u 2011. godini preradbeni kapaciteti bili iskorišteni samo 40 posto, a poslovanje se svelo samo na uslužnu djelatnost. K tome, banke su blokirale račune zbog nepodmirivanja dospjelih kreditnih obveza, ali je 31. kolovoza 2012. godine račun deblokiran i strojevi su opet pokrenuti. Sretna je okolnost da se to dogodilo upravo u vrijeme kada se približava kraj preduge trakavice o privatizaciji ove tvornice, čiji je većinski vlasnik (81,48 posto temeljnog kapitala) još uvijek država.

Poslovni bonus nove uprave

Ivica Vrkić, predsjednik Uprave i Zvonko Erak, predsjednik Nadzornog odbora Tvornice ulja Čepin, tih su se nezahvalnih dužnosti prihvatili početkom ove godine upravo s ciljem da tvornicu spase od stečaja i uz pomoć Vlade dovrše proces privatizacije. Stoga je ponovno pokretanje proizvodnje samo svojevrsni bonus njihova rada.

“Doduše, još je uvijek riječ samo o lohn poslovima, ali da nismo oživjeli proizvodnju, ne bismo bili ni zanimljivi na tržištu. Time smo pokazali da je tvornica tehnološki i kadrovski spremna i sposobna, te da funkcionira. Iako smo, nadam se, u završnoj fazi privatizacije, ponašamo se kao da se ne događaju takve bitne promjene, nego pregovaramo o nabavi sirovine kako bismo u cijelosti zaokružili proces proizvodnje te naše ulje plasirali na tržište i prije završetka privatizacije”, objašnjava Ivica Vrkić dodavši kako ga, unatoč brojnim nepoznanicama, raduje nedavna odluka Vlade o ubrzanju procesa privatizacije.

Odlučuje Vlada

Naime, Vlada je početkom listopada donijela odluku o posebnom načinu raspolaganja poslovnim udjelima Čepina, a Ministarstvo gospodarstva na čelu s Radimirom Čačićem zaduženo je da Vladu u roku od sedam dana izvijesti o ocjeni pristiglih ponuda i zaključku pregovora te predloži odabir jednog od tri potencijalna investitora koji su se nedavno javili na javni neobvezujući poziv za preuzimanje uljare. Riječ je o tvrtkama Mambo iz Osijeka (tvrtka iz sustava Žito Grupe Marka Pipunića), potom Envien a.s. iz Bratislave, te PS International Ltd. iz Sjeverne Karoline. U odluci se također navodi kako će konačnu odluku o izboru investitora, početnoj cijeni i uvjetima prodaje donijeti Vlada, a u njenu obrazloženju da se na ubrzani postupak prodaje ide zbog velikih teškoća u kojima se ta tvrtka nalazi duže vrijeme.

Kad je riječ o toj odluci, Vrkić za Privredni vjesnik kaže kako se “uzda u to da će ljudi u Vladi znati izabrati najboljeg ponuđača, i to onoga koji će najviše investirati i voditi računa o interesima radnika”. “Krajnje je vrijeme da se završi privatizacija uljare, da dođe novi vlasnik i Tvornica ulja Čepin stane na svoje noge te na tržište konačno izađe sa svojim prepoznatljivim kvalitetnim proizvodima”, zaključuje Vrkić.

Amerikanci misle ozbiljno

Zanimljivo je da su predstavnici američke kompanije u nekoliko navrata posjetili tvornicu. Prema nekim informacijama, oni su ozbiljno zainteresirani ne samo za uljaru, nego i za mnogo veću kupnju u osječkoj poljoprivredno-prehrambenoj branši.

“Prilikom jedne od posjeta uljari, Amerikanci su govorili o investiciji u ekstrakciju ulja, dakle da se tehnološki još više podigne razina obrade. Osim toga, jako su zainteresirani za povećanje ukupnih kapaciteta tvornice budući da imaju pouzdanog kupca ulja. To otvara i velike mogućnosti proizvođačima suncokreta jer se kroz kooperaciju može planirati sadnja suncokreta i dugoročan razvoj ove kulture. Takav pristup važan je ne samo zbog tvornice, nego i zbog uključivanja mnogo većeg broja poljoprivrednih proizvođača i potencijalnih kooperanata ove tvornice”, kaže Vrkić.

Tekst: Svetozar Sarkanjac/Privredni.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari