Hoće li cijene nekretnina porasti ulaskom Hrvatske u EU

Hoće li cijene stanova i nekretnina porasti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju? Pogledajte više u članku...

Hoće li cijene stanova i nekretnina porasti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju? Pitanje je to kojim se bave ekonomski analitičari i posrednici u prometu nekretninama. Uglavnom se procjenjuje da neće biti velikoga rasta cijena, ali ni oživljavanja tržišta.

Hrvatsko je tržište nekretnina već 2009. otvoreno strancima koji ipak nisu šakom i kapom kupovali hrvatsko zemljište i kuće. Nešto se drastično neće promijeniti ni ulaskom u Europsku uniju, vjeruju ekonomski analitičari i posrednici u prometu nekretninama.

Strance će možda više privući obala, dok je za poljoprivredno zemljište dogovoreno prijelazno razdoblje od 7 do 10 godina, kada ga strani državljani neće moći kupovati. Što se tiče cijena nekretnina, ne očekuje se velik rast, posebice ne u manjim gradovima. S druge strane, na žalost, vjerojatno se neće povećati ni platežna moć građana. Jedino bi banke mogle postati malo fleksibilnije.

No, vjerojatno ćemo prvih godina i dalje biti pod povećalom banaka, jer za njih smo i dalje visoko rizično područje. Od europskih trendova vjerojatno ćemo prvo preuzeti model najma stanova. Iskustvo pokazuje da su u novim članicama Europske unije cijene nekretnina porasle i do 40 %, ali je rasla i platežna moć stanovništva. Što će se događati s našim cijenama i našim plaćama, vidjet ćemo vrlo brzo.

Više pogledajte u video prilogu STV-a…

Tekst i video:

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari