Nakon neuspješnih pregovora prosvjed mljekara i dalje traje

Hrvatski su proizvođači mlijeka, kako su i najavili u ponedeljak su obustavili isporuku prerađivačima. Procjenjuje se kako je na farmama ostalo milijun litara mlijeka, što ukupno čini čak 90 posto dnevne hrvatske proizvodnje. Od toga najviše je u Slavoniji...

Hrvatski su proizvođači mlijeka, kako su i najavili u ponedeljak su obustavili isporuku prerađivačima. Procjenjuje se kako je na farmama ostalo milijun litara mlijeka, što ukupno čini čak 90 posto dnevne hrvatske proizvodnje. Od toga najviše je u Slavoniji. Mlijeko su u ponedjeljak seljaci besplatno dijelili građanima na farmama, a nakon što su u ponedjeljak mlijeko uglavnom podjelili, u utorak su u znak posvjeda prolijevali mlijeko. Tako je samo u Đakovštini na jednoj njivi proliveno između sedamdeset i sto tisuća litara mlijeka.


I tako, nakon neuspješnih pregovora, prosvjed mljekara i dalje traje. Zbog male otkupne cijene, nemogućnosti proizvodnje pa tako i samog roka mlijeka proliveno je 70-100 000 litara mlijeka u drugom danu prosvjeda. 10 cisterni sudjelovalo je u nastavku prosvjeda mljekara. Iako je mlijeko proizvođača poput Stanka Gašića i mnogih drugih etiketirano ekstra klasom, brojnim nagradama te diplomama hrvatski mljekari tesko preživljavaju.

Pitanje nastavka proizvodnje hrvatskog mlijeka i dalje ostaje otvoreno. Iako se jedan dio lokalnih mlijekara iz udruge «Mliko» priključilo prosvjedu i dalje je to brojka od 10%. Laslo je dodao i kako prosvjed i dalje traje te tako najavio prosvjed i sutra gdje ce mljekari prosvjedovati na graničnim prijelazima protiv uvoza mljeka.

Opširnije pogledajte u video prilogu STV-a…

Tekst i video:

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari