Entomofobija je ekstreman strah od kukaca, ali društvenim mrežama u posljednje se vrijeme sije panika od insektoagende
“Pod strahom od kukaca ne mislimo na odavno poznatu entomofobiju,
iracionalni strah i gađenje od buba ili paukova. Mislimo na
novopečeni strah od insekata u hrani koji se intenzivirao otkad
je prošli utorak Europska unija dozvolila brašno insekata za
ljudsku upotrebu. Jednu od naših najvećih pekara svaki dan ljudi
zovu u panici i ispituju jesu li u kiflicama cvrčci i ima li u
kruhu brašna od crva. Facebookom, Redditom pa i brojnim portalima
šire se svakakve teorije o tome da nas se na silu hrani bubama,
da je to propaganda, masovna indoktrinacija, odvratna agenda i
uništavanje bitka čovjeka. Dakle, nitko vas ne može prisiliti da
jedete brašno od cvrčka i nitko vam ga neće podmetnuti bez da vam
to kaže”, ovako je priču o ovoj temi započela Mojmira Pastoričić
u sinoćnjem RTL Direktu.
Nema ni grama kukaca u ovom bureku, ali zato tone straha stižu na
adresu ove pekare.
“Tražili su deklaracije određenih proizvoda pa im mi to
pošaljemo. Napominjemo im da je to skupa alternativa i da se ne
ide na to. Ljudi su mislili da ćemo mi to kamuflirati unutar
naših standardnih proizvoda kao da je to neka jeftina zamjena za
normalno brašno”, rekla je Maja Raca,
voditeljica maloprodaje pekare.
Kilogram pšeničnog brašna košta malo manje od jednog eura, dok se
kilogram cvrčkovog brašna prodaje i za 180 eura. Pa vi računajte
koliko bi vas koštao burek. Čak i da je jeftino, čak i da ovdje
mijese pite i kiflice s brašnom od kukaca, to biste znali. Sve
mora biti navedeno na deklaraciji.
Psiholog Sandro Krašić pojasnio je da je
prirodno “da se ljudi boje kukaca, ali više se boje živih kukaca
da nas ne ugrizu, ubodu”.
“Ono što se meni čini ovdje, ljudi se boje nepoznatog. Jedenje
kukaca u našoj kulturi nije nešto uobičajeno”, rekao je.
Entomofobija je ekstreman strah od kukaca, ali društvenim mrežama
u posljednje se vrijeme sije panika od insektoagende.
“Tu dolaze društvene mreže gdje se šire svakakve informacije o
tome gdje se stvara ideja da ćemo morati jesti, mada to niko nije
rekao”, dodao je Krašić.
Otkako je prošli tjedan EU dala zeleno svijetlo kukcima, stvorila
se panika iako brašna od cvrčaka na našim policama još nema.
Znanstvenici kažu da bi se možda ipak trebali sprijateljiti s
ovim malim stvorenjima.
Helga Medić s Prehrambeno-biotehnološkog
fakulteta: “Što se tiče sastava, ima više B12 vitamina nego
govedina, više kalcija, više željeza nego recimo špinat. Ima
genijalan sastav. Mi u budućnosti nećemo više moći proizvoditi
dovoljno hrane na zemlji na ovaj konvencionalan način bilo
animalnog ili životinjskog podrijetla. Zbog toga su znanstvenici
na temelju dosadašnjih iskustava prvenstveno istočnih zemalja,
azijskih, došli do toga da trebamo početi tražiti alternativni
izvor animalnih proteina u prehrani ljudi.”
Već sada ih jede oko dvije milijarde ljudi. Četiri skupine kukaca
koje je odobrila EU prošle su stroge i rigorozne kontrole i
potpuno su sigurne za jelo. Kad malo razmislite, kukci su zapravo
dosta slični rakovima iz mora.
“Prvenstveno zbog sadržaja hitina koji je sadržan u svim
rakovima, pa ga ima u određenoj količini u kukcima. Zbog toga ta
usporedba, ali i zato što su nekada ti morski organizmi bili
hrana siromašnih, dok nije krenula masovna konzumacija. Tako se
isto smatralo da su kukci do određene mjere bili hrana siromašnih
pa se polako uvodi u hranu sveukupne populacije”, rekla je Medić.
Kada jednom brašno dođe do nas u tjestenini, keksima, kiflicama,
bit će u vrlo malim postocima što će biti jasno naznačeno.
Vratimo se mi na dilemu s početka priloga.
Raca, voditeljica maloprodaje, poručila je da niti u jednom
proizvodu nemaju brašno od kukaca.
Dakle, nitko vas ne može natjerati da ih jedete, nema prisile,
tajne agende, ni ovih ni onih koji vam nešto žele podvaliti.
Odlučite sami hoćete li ih jesti ili nećete.