Zbog poskupljenja grijanja osnovnim školama prijeti blokada računa

Nakon što je Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) dalo ‘zeleno svjetlo’ na prijedlog HEP-a da toplinska energija poskupi za 37 posto, osnovne škole na području grada Osijeka mogle bi uskoro završiti s blokadama žiro-računa.

Zbog najavljenog povećanja cijena grijanja, a istovremeno rezanja troškova od strane države osnovnim školama, blokada računa više nije samo realna, nego izvjesna.

Ove navode za Glas Slavonije potvrdio je i ravnatelj OŠ Mladost Stjepan Sokol:

Evo primjer naše škole; pretprošle godine mi smo primali 19.861 kunu mjesečno, a ove godine spali smo na nešto više od 11 tisuća. Ta razlika uvjetovana je smanjenjem broja učenika i sad se može dogoditi da nemamo dovoljno novca za grijanje. Istovremeno, Grad kada je donosio proračun nije planirao povećanje cijene grijanja i moglo bi se dogoditi da dođe do izvanrednog rebalansa proračuna.”

Također, kao jedan od najvećih problema škola je to što radijatori nemaju regulatore te bez toga nije moguće štedjeti energiju.

Ove situacije svjestan je i gradonačelnik Bubalo, koji upozorava da situacija izmiče kontroli.

Država provodi suludu politiku. Stanje u školama je neodrživo i ovako može biti još nekoliko mjeseci, a potom jedinice lokalne samouprave neće moći nadoknaditi ono što je država centralizacijom otela školama.” upozorio je gradonačelnik Bubalo.

SiB.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari