Singapur zabranio gume za žvakanje, treba li i Osijek?

Mnoga poznata svjetska turistička odredišta zbog velikog broja posjetitelja muku muče s održavanjem svojih javnih površina. Velik problem im predstavljaju, ni manje, ni više nego – gume za žvakanje.


Njihovo uklanjanje naime, nije nimalo jednostavno, a svi znamo kako ružno izgledaju crne mrlje koje ostavljaju za sobom. Sa žvakama na nogostupima i trgovima bore se i Osječani! Na prvi pogled osječke ulice izgledaju uredno i čisto. No koliko god se djelatnici Unikoma trudili, crne, ružne mrlje na javnim površinama zbog nedostatka kulture pojedinih sugrađana, svakodnevno niču. Taj je problem imao i Singapur, priča nam arhitekt Bruno Rechner koji je tamo boravio na Svjetskom festivalu arhitekture. Gume za žvakanje kaže, doslovno su prekrile njihove ulice. Sve dok nisu u potpunosti zabranjene.Da ne bi bilo zabune, turisti koji posjećuju Singapur već u avionu dobiju obavijest o zabrani korištenja žvakaćih guma. Za prekršitelje su predviđene sankcije.

Vlasti u Hrvatskoj, pa tako i u gradu na Dravi nisu otišli tako daleko. No svjesni su ovog problema koji ne samo da narušava izgled javnih površina, već i dosta košta. Osijek će uskoro imati jedan od najljepših trgova u državi – Trg Slobode, pa se u Gradskoj upravi nadaju da će ga građani primjereno čuvati.


Kanti za otpatke ima na svakom koraku, uključujući i «pametne» kante koje su predviđene upravo za žvake i opuške, pa izgovora za bacanje smeća po ulicama, nema!

Opširnije pogledajte u VIDEO prilogu STV-a:

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari