Prvi slučaj epidemije virusnog encefalitisa dogodio se u proljeće 2015. godine, kako se navodi u izvješću
Hrvatska agencija za hranu objavila je izvješće o riziku
prisutnosti virusnog krpeljnog encefalitisa u kozjem mlijeku u
Hrvatskoj, u kojem stoji kako konzumiranje sirovog kozjeg mlijeka
te proizvoda od njega predstavlja visok rizik za obolijevanje od
ove opasne bolesti koja može imati i smrtni ishod, piše Glas Istre.
Koze se na ispaši mogu zaraziti ubodom zaraženog krpelja, a virus
se prenosi u njihovo mlijeko u kojem, nakon mužnje, na
temperaturu od 4 stupnjeva celzijusa može preživjeti do dva
tjedna. Nadalje, u maslacu virus može preživjeti čak i do dva
mjeseca.
Zagrijavanjem se virus može donekle smanjiti, no u potpunosti ga
uništava samo pasterizacija. U izvješću se napominje i kako su u
Europi zabilježeni slučajevi infekcije putem konzumacije sirovog
kravljeg i ovčjeg mlijeka te sira od nepasteriziranog mlijeka.
Prvi slučaj epidemije virusnog encefalitisa dogodio se u proljeće
2015. godine, kako se navodi u izvješću. Tada je nakon
konzumacije sirovog kozjeg mlijeka oboljelo sedmero od ukupno
desetero članova dviju obitelji. Vlasnik je svoje proizvode
dijelio susjedima i prijateljima, i tek je kasnije potvrđeno da
je bolest posljedica konzumacije nepasteriziranog kozjeg mlijeka
i proizvoda od njega.
U Hrvatskoj je u razdoblju od 1993. do 2013. godine prijavljeno
ukupno 777 oboljelih od krpeljnog encefalitisa, u rasponu od 11
do čak 87 oboljelih godišnje.
Posljednjih nekoliko desetljeća broj oboljelih od krpeljnog
encefalitisa se u europskim državama povećava, a otkrivaju se i
nova prirodna žarišta bolesti, piše Glas Istre.