Smrad i otrov iz rafinerije Bosanski brod stigli i do Osijeka

Neugodan miris koji se jučer širio Osijekom, pretpostavlja se, došao je iz rafinerije nafte Bosanski Brod.

Dežurna sinoptičarka Državnog hidrometeorološkog zavoda u Zagrebu, te osječki meteorolog Željko Lazanin potvrdili su za Glas Slavonije da je moguće da su otrovni plinovi čak iz Broda došli do Osijeka.

Zbog jugozapadnog vjetra koji puše iz smjera Slavonskog Broda prema Osijeku, svakako postoji mogućnost širenja plinova do Osijeka, što treba provjeriti detaljnijom analizom, navode. Da ova situacija nije potpuno bezazlena, potvrdila je i Amela Jeričević iz Odsjeka istraživanja kakvoće zraka DHMZ-a. Naime, nakon jučerašnje analize potvrđeno je kako strujanja zraka u cijeloj istočnoj Hrvatskoj pogoduju širenju sumporovodika iz Bosanskog Broda, ali budući da je posljednja dva dana njegova koncentracija vrlo niska i ispod propisanih graničnih vrijednosti, ne postoje veće opasnosti, ističe Jeričević.

Posljednjih nekoliko dana, rafinerija nafte Bosanski Brod ponovno ispušta nedozvoljene količine sumporovodika, zbog čega stanovnici Slavonskog Broda više ne izlaze na ulicu bez kirurških maski, gumenih zaštitnih maski, ili bar s maramicom preko usta. Iako je posljednja povećana koncentracija sumporovodika u Slavonskom Brodu zabilježena 6. studenoga, rad rafinerije će od sutra pa do 31. prosinca biti zaustavljen, piše Glas Slavonije.

[blockquote]I Đakovčani osjetili smrad
 Đakovčani su od jučer ujutro nadležnim službama uznemireno prijavljivali čudan miris koji se osjetio na širem području grada. Doznajemo da su taj čudan miris osjetili i u Čajkovcima, te Andrijevcima, selima na potezu od Slavonskog Broda do Đakova. [/blockquote]

SiB.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari