Nakon vladinih limitiranja cijene svinjskog mesa građanima je odlazak u mesnicu postao prava avantura
18 dana je prošlo otkad je vlada zamrznula cijene. Među ostalim i
svinjetine. I što se dogodilo? Svinjskog vrata s kosti i svinjske
lopatice bez kosti Za 25 kuna u brojnim trgovinama i mesnicama –
više nema. Ali to nije zato što je Andrej
Plenković dekretom spasio život tisućama svinja, nego
zato što se mesarima to jednostavno ne isplati prodavati. Istinu
o svinjetini donosi RTL Direkt:
Nakon vladina limitiranja cijene svinjskog mesa građanima je
odlazak u mesnicu postao prava avantura. Svinjskog vrata s kosti,
lopatice bez kosti ili miješanog mljevenog mesa nema ili
jednostavno nije po cijeni po kojoj bi trebalo biti.
“Mi imamo svinjski vrat, mi imamo sve vrste proizvoda samo ne po
toj cijeni koju je rekao gospodin premijer Plenković. Svinjska
lopatica nam je po 25 kuna. imamo je u prodaji, imamo i svinjskog
vrata, ali bez kosti. nemamo svinjskog vrata s kosti nego bez
kosti. sve što je gospodin Plenković rekao, njegove mjere, to mu
ne drži vodu. Nijedan seljak neće raditi za tu siću i ne može
se”, kaže mesar Josip Babok.
Proizvođači tvrde da mesari od njih kupuju cijele svinje, ali
lopatice i vratinu ne žele prodavati jer im se ne isplati, pa je
radije pretvaraju u mljeveno meso i kobasice. Naš sugovornik ih
razumije, tvrdi i on teško dolazi do zarade.
“Cijena odojaka se kreće oko 20 kuna, tovljenika od 15 do 16
kuna. To su dosta visoke cijene, ja da vam budem iskren, u 25
godina otkad se bavim svinjogojstvom nisam prodao po tim cijenama
tovljenika. Međutim, radi se o tome da sam ja sad na tih 15 ili
16 kuna manje zaradio nego nekad kad sam prodavao po 12 ili 13
kuna. Onda sam imao zaradu, a sad pokrivam svoje troškove”, kaže
Slobodan Lončar, vlasnik OPG-a.
Na ovoj farmi danas živi 180 svinja, a znate li koliko ih je bilo
u isto vrijeme lani? 250! Pad proizvodnje ne vidi se samo ovdje,
već i u cijeloj Hrvatskoj. Računa se da je 30 posto manje svinja
nego 2021. godine. Najveći misterij kod prodaje mesa je i dalje
svinjsko mljeveno meso. Kilogram košta puno više od 33 kune
kolika bi trebala biti nova cifra.
“Mi vam napravimo svinjsko mljeveno, uzmemo kategoriju mesa but i
kategoriju juneća lopatica i po tome se bazira cijena – pola
pola. Razumijete? Cijena je onakva…za juneću lopaticu 84 i
svinjetina pola pola i to je to kad se samelje. Takva je cijena.
Na toj bazi kreiramo mljeveno meso”, kaže Josip Babok pa dodaje
da bi cijena onda bila viša od one koja je određena.
“Apsolutno, cijena bi bila po 64 kune kila.”
Gledatelji se javljaju da nedostaje proizvoda na policama,
primjerice svinjskog mljevenog mesa. ako se to nastavi, hoće li
vlada reagirati, pitanje je postavljeno premijeru Andreju
Plenkoviću:
“Pa ne znam, to ćemo vidjeti sutra na užem kabinetu ima li kakvih
poteškoća. Ja zaista tu ne vidim problem. To je u interesu
hrvatskih građana, a svi ovi kojih se to tiče mogu iznijeti taj
teret”, rekao je.
Ne mogu, kažu oni kojih se tiče. I zato ga nema u prodaji.