tvrdi da mu podmeću

Jaja domaćeg proizvođača povukli zbog salmonele, a morat će i eliminirati 150 tisuća kokoši

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Vlasnik farme kaže da je svaka kokoš cijepljena tri puta

Na policama više nema jaja popularne oznake Okusi zavičaja jer je
u njima pronađena salmonela. Proizvođač, tvrtka Lukač, tvrdi da
mu neko podmeće, trgovački lanac u kojem se prodaju da su jaja
povukli s polica prije tri dana, a što o mogućoj zarazi kažu
epidemiolozi i kako je prepoznati?

U jajima na ovoj hrvatskoj farmi pronađena je salmonela. Odmah su
povučena s tržišta, javlja RTL.

“Salmonela u jaja dospijeva na nekoliko načina. Jedan od
najčešćih je putem izmeta. Nakon što se jaje snese dođe na
površinu”, kazao je Željko Gottstein, Zavod za
bolesti peradi Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Bakterija može dospjeti i u unutrašnjost jaja prije no što ga
kokoš snese, ako je životinja bila zaražena, a zaraziti se opet
može na razne načine pa i putem hrane. Na koji način je
kontaminirana farma obitelji Lukač – informacija nema. Oni ne
žele pred kamere. Svoja su jaja prodavali pod brendom trgovačkog
lanca.

“Lidl Hrvatska je povukao jaja s tržišta 23.09. 2022. u 15.55
sati, odmah po zaprimanju obavijesti dobavljača. Nije rađena
dodatna analiza spornih jaja jer je već napravljen javni opoziv i
za to nije bilo potrebe”, poručili su iz Lidl-a.

Javni opoziv državni inspektorat objavio je jučer, a u
telefonskom razgovoru vlasnik farme kaže nam kako je veterinarska
inspekcija kod njih već treći dan. Uvjerava kako mu je netko
namjestio priču, da ga uništi. Iz inspektorata pak kažu da su već
imali incident s pozitivnim nalazom na salmonelu 2019.

“Nakon 12 do 48 sati se zapažaju prvi simptomi – zimica,
treskavica, mučnina, bolovi u trbuhu i proljev – taj proljev koji
može biti jak može dovesti do dehidracije i to može biti vrlo
opasno”, objašnjava Ivančica Kovaček,
voditeljica Odjela za mikrobiološke analize, NZJZ “Dr. Andrija
Štampar”.

Osobito kod male djece, starijih i imunokompromitiranih osoba.
Zdravi i jaki mogu čak proći i bez simptoma.

“Ako se jaje dobro ispeče, ako se krema dobro termički obradi ona
neće preživjeti temperaturu. Propada već na 60 stupnjeva ali mora
proći 15 minuta, na višoj temperaturi brže propada”, dodala je
Kovaček.

No, salmonela se ne mora nalaziti nužno samo u jajima s kojima je
najviše povezuju. Prošle godine inspekcija je salmonelu pronašla
u 19 slučajeva, ove godine bilo ih je 20. U četiri slučaja riječ
je bila o hrani za životinje, a preostalih 16 odnosilo se na
hranu za ljude. u četiri od tih slučajeva u pitanju je bilo meso
peradi, a pronađena je i u bilju, gotovim jelima, mlijeku,
orašastim plodovima i žitaricama.

Svi su ti proizvodi povučeni s tržišta. a zakon propisuje i mjere
prema proizvođačima.

“Sad kad je farma zaražena kokoši se moraju ukloniti s farme, i
ono što slijedi je temeljita dezinfekcija i čišćenje samog
objekta da se bakterija ne nađe u sljedećem jatu”, kazao je
Gottstein.

Vlasnik farme kaže nam da je svaka kokoš cijepljena tri puta, što
je jedna od mjera koju koriste proizvođači da spriječe štetu.
Sada mora uništiti 150. 000 kokoši.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari