Mali je problem samo što je premijer uporno čitao da je ograničena cijena miješanog mljevenog mesa, a onda smo poslije doznali da se radi samo o svinjskom
Poput Rockya Andrej Plenković nokautirao je
mesnu inflaciju i mesne ekstraprofitere, eto im na, pa ne idu
krave na dizel dodali su poneki stručnjaci. Samo, ne tako brzo
jer, sve je povezano, piše RTL.
Evo u čemu je ključ cijelog problema, dakle ovaj mesni proizvodni
pogon koji ukupno ima oko stotinjak zaposlenih mjesečno je plaćao
plin 7000 kuna, a po novoj tarifi 35.000 kuna, struju mjesečno
40.000 kuna, po novoj tarifi 70.000. Ok, nove mjere će to
ublažiti ali ne puno.
Nisu još stigli preračunati hoće li ove današnje najnovije mjere
za jeftinije megavate uspjeti iznivelirati gubitke od zamrzavanja
cijena svinjskih lopatica. Pogotovo jer se od jutra do popodne i
promijenila jedna, za mesare, bitna stavka. Prvo je premijer
zamrznuo cijenu miješanog mljevenog mesa, to je čak i prikazao na
PowerPoint prezentaciji, pa su popodne su iz Vlade rekli da se
ipak ne zamrzava miješano nego svinjsko.
“Jeste li vi ekstraprofiter koji zarađuje i onda eto sad Vas je
Vlada ograničila, jel se tako osjećate?”, pitali smo direktora
tvrtke za proizvodnju i prodaju mesa, Igora
Runtasa.
Mislim da je to potpuno krivo. Ne možete biti nikakav
ekstraprofiter iz razloga što su vam cijene ulazne sirovine
toliko otišle gore, poglavito junetina, koja je poskupila i 40%”,
rekao je Runtas.
“Mi smo jednostavno spremni, a vjerujem i naše kolege,
jednostavno neke pozicije nemati u prodaji”, dodaje i konstatira
da su čak i do tud spremni ići zbog Vladinih mjera.
No, odmaknimo se od crnih scenarija i mogućih nestašica mljevenog
mesa i posvetimo jednoj ukusnoj računici. Sjećate se ono kad nas
je, prije dva tjedna, Ljubo Jurčić savjetovao da kiselimo kupus?
E pa izračunali smo. U trgovini vas glavica već kiselog kupusa
košta 29 kuna, a možete poslušati savjet, kupiti ju za 16 svježu
pa sami kiselite, ako radite sarmu od samo svinjskog miješanog
mesa, kila vas je do danas koštala 49 kuna, a nakon što je
predsjednik Vlade poput Else zamrznuo mesne marže – kila je 33.
Dakle ukupna ušteda umjesto 78, uz Jurčić Plenković recepturu,
sarmu ove zime možemo raditi za 49 kuna.
Nismo mi ekstraprofieri viču mesari, nismo ni mi, viču trgovci.
Također nezadovoljni.
“Za nas je to neodrživo, mi ne možemo prodavati meso i mesne
prerađevine, dakle piletinu i mljeveno meso, mi to ne možemo
prodavati s maržom od 1 posto”, rekao je potpredsjednik
HUP-Udruge trgovina, Mirko Budimir.
“Meni je čudno da se Vlada odlučila za mljeveno meso, a ne svo
meso. Kao da smo mi narod punjene paprike, sarme i ćevapa”, kazao
je prodekan na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa,
Boris Podobnik.
I burgera. Burger majstori su pomno promatrali današnju sjednicu
Vlade. Na pitanje hoće li im to pomoći ili odmoći, kažu:
“Ne, mi i dalje držimo svoje cijene.”
Zašto Hrvati vole toliko mljeveno meso? Zato jer je fino. Fino,
jeftino i zdravo. Ok, nije baš zdravo, ali kriza je, bitno da je
fino i jeftino.