VIDEO: Proračun Osijeka za 2013. na razini ovogodišnjeg

Grad Osijek će, na temelju odluke Gradskoga vijeća, napraviti tehnički rebalans proračuna i umanjiti ga za 21 milijun, radi usklađivanja s novim odredbama Vlade, tj. smanjivanja decentraliziranih sredstava jedinicama lokalne samouprave.

Što se tiče proračuna za 2013., on ostaje u skladu s ovogodišnjim, a tijekom godine pratiti što će se događati s ukidanjem komunalne naknade i uvođenjem poreza na imovinu, kojega Vlada najavljuje od 1. travnja.

Ne može se u proračunu za sljedeću godinu planirati porez na imovinu, jer nema zakonskoga propisa, nema provedbenih akata, ne zna se osnovica po kojoj će se provoditi ni po kojoj stopi, ne zna se ni raspodjela toga prihoda. Tako je i proračun Osijeka za 2013. planiran s postojećom komunalnom naknadom. I inače je porez na imovinu vrlo teška kategorija koja se u sustav uvodi tijekom nekoliko godina.

U svakom slučaju, nastojalo se da u proračunu na visokoj razini ostanu i kultura i sport i gospodarstvo. Ima i dosta kapitalnih investicija, kojima se i u sljedećoj godini nastavlja investicijski ciklus u gradu. No, kada su u pitanju školstvo i vatrogasci, tu lokalna uprava više nema alata za popravljanje situacije. Jedinice lokalne uprave već izdvajaju dodatan novac za školstvo i vatrogasce, ali više nemaju snage. Odu li škole u blokadu, učenici će na nastavi sjediti u jaknama, jer škole neće moći platiti grijanje. Ostat će bez vode i struje.

Osijek kao najveća jedinica lokalne samouprave u regiji osjeća probleme, a može se samo pretpostaviti kako je u manjim mjestima s manjim proračunima i sve većim proračunskim opterećenjima. Zato Grad Osijek poziva Vladu da mijenja svoju politiku koja se već pokazala neodrživom i neprihvatljivom.

Više u prilogu STV-a.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari