Blagoslov Vikarijata u Osijeku

Osijek je nadbiskupijsko i metropolitansko su-sjedište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i u slavonskoj crkvenoj pokrajini. A danas je u Osijeku otvorena i zgrada Nadbiskupijskog vikarijata...

Osijek je nadbiskupijsko i metropolitansko su-sjedište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i u slavonskoj crkvenoj pokrajini. Prije je nekoliko godina župna crkva Svetih Petra i Pavla postala konkatedralom, čime je i Osijek ušao u naslov Nadbiskupije te je i na crkvenome planu istaknuta njegova važnost kao metropole Slavonije. A danas je u Osijeku otvorena i zgrada Nadbiskupijskoga vikarijata. Otvorenje Nadbiskupijskoga vikarijata ostvarenje je dugogodišnje težnje Osijeka i Osječana da u svojemu gradu imaju crkvene institucije više razine.



Pomoćni biskup ipak neće tu imati sjedište. Tu će, kao i nadbiskup, dolaziti po potrebi, obavljati poslove ili primati europske i svjetske delegacije. U svakom slučaju, očekuje se da će Vikarijat obogatiti život grada.

Vikarijat ima i socijalni karakter, a posebno će se raditi na povezivanju s ostalim dijelovima nadbiskupije. U zgradu je Vikarijata uloženo ukupno 28 milijuna kuna – 3 milijuna iz državnoga proračuna, milijun i 450 tisuća iz županijskoga, a 400 tisuća kuna iz gradskoga. Za ostatak su se pobrinuli strani donatori, ekonomat Biskupije i Ustanova za uzdržavanje klera.

Nadbiskup Srakić osjetio je potrebu reći nešto i o medijskim napisima da je zgrada obnovljena i opremljena rastrošno i luksuzno.Cijenu radova podigla su, istaknuo je, stroga konzervatorska pravila za obnovu zapuštene zgrade, skupi su i zahtjevni bili radovi na krovištu, a stabilizirani su i temelji objekta. Ukupno je uređeno 3.200 četvornih metara, a na toj površini nalazi se stambeni, administrativni i pastoralni dio Vikarijata.

Pogledajte opširnije u video prilogu STV-a…

http://www.youtube.com/watch?v=rpachE66nKE

Tekst i video: STV

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari