Svinjska mast ima veću otpornost na visoke temperature od običnog biljnog ili suncokretovog ulja pa je idealna za pripremu hrane koja se peče ili prži.
Možda djeluje kao neugledna masa, no vraća se u velikom sjaju.
Jeftinija je od ulja, a sve se više koristi i zbog okusa kojeg
daje hrani. Mast je neizostavna i na OPG-u koji smo posjetili,
piše RTL.
“Sasvim su drugi okusi piletine koja se poha na masti, nego na
onoj koja se poha u ulju. Ti okusi se ne mogu uspoređivati”,
govori nam Ivan Halapir, vlasnik OPG-a.
“Mast se rastopila na vatri, to je duboka masnoća. Meso je išlo u
tempuru i poha se u toj dubokoj masnoći. Nju ne smijete previše
tjerati vatrom jer se onda hoće pjeniti. To mora ići polako i
onda će ona sve svoje okuse prenijeti na meso”, pojašnjava
Halapir.
Ulje je prije 50 godina gotovo u potpunosti zamijenilo svinjsku
mast, no kuhinja naših baka se vraća i da stvar bude bolja doista
ispada da je zdrava. Da, zdrava. Dakle nema straha od debljanja
ili začepljenja žila zbog masti. Nutricionisti je uspoređuju s
maslinovim uljem.
Nutricionistica Karmen Matković Melki kaže: “Ono
što je interesantno prokomentirati je da je sastav kiselina
svinjske masti puno sličniji maslinovom ulju nego što bi na prvu
procijenili ili rekli i to je zapravo taj povoljan, dobar efekt
na organizam. No, isto tako treba reći da nije svaka svinjska
mast ista. Njena kvaliteta ovisi o prehrani same svinje od koje
se mast dobiva.”
Ali kako svinjske masti baš i nema na policama trgovačkih lanaca,
postala je vruća roba na oglasnicima. Trenutno više od 90
prodavača nudi svoju mast, traže od 10 do 20 kuna po kilogramu. I
kako god okrenuli, jeftinija je od ulja.
Računica je sljedeća: recimo da je cijena kilograma svinjske
masti 20 kuna. Taj kilogram mast izdržat će vam koliko i 4 boce
suncokretovog ulja. Jedna litra košta 18 kuna, no četiri su 72
kune. Oni na ulju, u startu plaćaju 50 kuna više.
Mast hvale i mesari koji je imaju u svojoj ponudi.
Mesar Siniša Došlin kaže: “Mast je uvijek bila
puno bolja od ulja. To su ljudi nekad morali razvikati ulje,
reklamirati ga, a sad se vraćamo na ono prirodno i domaće. Nju
možete samu jest, dodati na kruh, staviti i začine. Kad se peče
meso puno je boljeg okusa, može se stavljati u razna
pečenja.”
A može se i reciklirati. Dakle ista ova mast koja se koristila u
pripremi naše pohane piletine može se bez ikakvog straha
koristiti još tri do 4 puta, dok se ulje već nakon prvog
korištenja mora baciti.