Carinska uprava u prvih devet mjeseci ove godine zaplijenila je gotovo 12 tona mesa i mesnih prerađevina
U susjednoj BIH proveli ste praznike i poželjeli ste doma
ponijeti ukusan domaći sir ili kobasice? Savjet je, bolje
nemojte, kontrole su pojačane, a kazne visoke.
Jer je preko granice u Europsku uniju zabranjeno unositi svježe
meso, suhomesnate ili mliječne proizvode bez certifikata.
Prtljažnike pri ulasku u Hrvatsku sve češće provjeravaju carinski
službenici. Na meti su najčešće proizvodi životinjskog i biljnog
podrijetla.
‘Pa oko prilike znamo da ne smije se mliječni proizvod, pa oko
prilike imate onaj mesa i toga, ali mi to ne nosimo. Mi smo iz
Austrije mi to znamo veoma dobro”, kazao je za
RTL televiziju Marko Batrović iz Crne Gore.
”Nemamo potrebe za to”, rekao je Rajko
Mirković iz Crne Gore.
I bolje. Jer za slaninu, pršut, kobasicu ili zelje bez
certifikata kazna je od tri do sto tisuća kuna. Pa se tako ispod
božićnog drvca za povratnike u Europsku uniju iz trećih zemalja
ne smije naći neki domaći prehrambeni proizvod.
”I praksa je pokazala da je tada najveći pritisak i pokušaj
unosa proizvoda životinjskog podrijetla u osobnoj prtljazi”,
kazao je Jure Ursić, predstojnik Graničnog
carinskog ureda Karasovići.
Carinska uprava u prvih devet mjeseci ove godine zaplijenila je
gotovo 12 tona mesa i mesnih prerađevina. U Hrvatsku nije
ušlo ni oko 10 tona mliječnih proizvoda, kao ni nešto više od 4 i
pol tone masti i ulja životinjskog i biljnog podrijetla. Sve je
češća zapljena voća i povrća pa je tako do rujna oduzeto gotovo 9
tona.
”U slučaju da je putnik prijavio robu, piše se službena
bilješka, putniku se izdaje potvrda o oduzetoj robi, rješenje o
oduzimaju evidentira se oduzeta količina, pohranjuje se u za to
predviđene hladnjake”, izjavio je Ursić.
Hladnjače na Graničnom prijelazu Karasovići danas su prazne jer
se zaplijenjena roba preselila u ove hermetičke kontejnere. U
njima je otputovala do pogona u okolicu Zagreba, u kojem će biti
sterilizirana i usitnjena na čestice od 5 milimetara.
”Pa tu vam bude sireva, mesa, suhomesnatih proizvoda. Od toga
vam nastane mesno koštano brašno koje kasnije ide na paljenje u
cementaru”, rekao je Zlatko Heruc, pomoćnik
direktora za kontrolu HACCP-a i veterinarstvo.
Na godinu se tako uništi više od 40 tona proizvoda životinjskog
podrijetla koji su nelegalnim putem ušli u Hrvatsku.