Niska cijena svinjetine stvorila je muku domaćim proizvođačima, koji se na tržištu bore argumentom kvalitete svog mesa, a to, tvrde, prepoznaju i kupci
Tko je zakasnio s blagdanskom kupnjom, do purice će teško više
doći. Ovogodišnje su zalihe već odavno rasprodane, bez obzira na
uvoz. Ali zato je svinjetina najjeftinija u zadnjih deset godina.
Kilogram je tek desetak kuna. Mijenja li to meni blagdanskog
stola i kako se kreću ostale cijene?
Uzalud se tražila purica viška.
“Sve je prodano. Sve ono kaj smo imali vlastitu domaću
proizvodnju je prodano”, kazala je za RTL televiziju Đurđica
Brebrić, prodavačica.
Pogotovo prava zagorska bez koje nema kontinentalnog blagdanskog
stola.
“Zagorski je puran poseban jer je veći za veću obitelj i posebno
je slatko meso”, rekla je Bernardica
Haramina, prodavačica.
“Purica, mlinci se doma rade, kolači su svi domaći. Evo kupila
sam dvije sitnice da pomognem domaću proizvodnju”, kazala nam je
Mara Račić iz Zagreba.
Ove je godine domaće puretine deset posto manje, ali i dalje se
proizvelo trostruko više nego uvezlo. Ipak, svinjetina je ostala
najtraženije meso za Božić.
“Najviše se kupuju odojci, teletina za juhicu, flam pečenje”,
rekao je Dragan Jurjević, mesar.
Osim odojka i puretine, za koju se treba izdvojiti 50 kuna po
kilogramu, za blagdane se kupuje i janjetina čija je cijena oko
83, ali ove godine izuzetno je tražena i patka. Cijena je 50
kuna po kilogramu. A za blagdane se mesa pojede najviše.
“U Hrvatskoj se po stanovniku troši na godišnjoj razini negdje
oko 68 kilograma mesa. Pri čemu 32 kilograma otpada upravo na
svinjetinu. A 24 kilograma na meso peradi”, izjavio je
Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i
kvalitetu hrane.
Većoj kupnji svinjetine ne odmaže ni to što joj je cijena najniža
u posljednjih deset godina tek desetak kuna po kilogramu.
“Poremećaj na tržištu unije u svinjogojskom sektoru izazvan je
pojavom afričke kuge u nekim državama članicama što je izazvalo
prekid isporuka svinjetine”, dodao je Barać.
Niska cijena svinjetine stvorila je muku domaćim proizvođačima,
koji se na tržištu bore kvalitetom, a to prepoznaju i kupci.
“Mi smo ovdje već 20 godina. Imamo svoje kupce i nije nas strah”,
kazao je Jurjević.
Iako se svaka kuna prevrće, za blagdane malo zažmire, priznaju
kupci.
“Ja uz svoje vještine mogu proći za familiju s nekakvih 600 kuna.
Ali onako da je to lijepo. I da dosta toga sama napravim”, rekla
je Gabrijela Kovačiček iz Zagreba.
A onda za stolom nedostaje samo još dobar apetit.