Cijena hrane preskupa i ljudi su jednostavno odustali
Što pripremiti za obiteljski ručak ili večeru i koliko nam je
novca za to potrebno? Pitanja su to koja se u blagdanskom mjesecu
prosincu ne mogu izbjeći.
Uz puricu i ribu, pečeni odojak najčešći je specijalitet, osobito
za Silvestrovo. U mesnicama se već stvaraju gužve. Za
blagdansku trpezu, odvojit će se kuna više.
“Purica, mlinci, janjetina, jaretina. Obilno je to. Velika je
obitelj. Desetero braće, sestara”,
kaže Ivana iz Osijeka.
No na tom stolu, zna se, odojak nosi titulu kralja. I to
pripremljenog na razne načine.
“Naravno, bez odojka nigdje. On ide naprijed”, kaže Ivana i
dodaje kako ga pripremaju pod folijom, dva, tri sata.
“Mi uzmemo komad carskog i francusku”,
kaže Vera iz Osijeka.
“Ja je sam u pac metnem. Nasolim. Jedan dan nek stoji i onda je u
mrežu zamotam kao štrudlu i peče se u pećnici”, kaže Drago iz
Osijeka i dodaje kako su cijene negdje skuplje: “Zato mesnica
puno ima pa biraj.”
No gdje god birali. Teško ćete naići na hrvatsku svinju. Mali
uzgajivači zatvaraju svoje farme. Troškovi su preskupi, a za
vrijeme koronakrize dodatno ih uništava uvoz jeftinog mesa koji
se pojavio kao višak na tržištu jer veliki potrošači poput Kine
više ne uvoze svinjsko meso.
“Mislim da neće puno biti hrvatskih odojaka na policama
trgovačkih centara ili kod malih mesara. Razlog je taj što je
cijena hrane preskupa i ljudi su jednostavno odustali. Nažalost u
Europi je to toliko jeftino da ne može biti jeftinije. Ja sam sam
isto prije par dana uvezao odojke po 10 i pol kuna bez PDV-a
došli su ‘franko’ dovožene u Hrvatsku iz Danske”, kaže uzgajivač
tovnih svinja Mirko Kolić.
Našu svinju kupuju samo oni koji ciljano traže hrvatsko meso.
“Ima ljudi koji su htjeli to domaće. Malo masnije, kvalitetnije,
bolje. Tu je cijena bila oko 14, 15 kuna. Nažalost takvih više
nema. Jako malo. I, što dalje, bit će ih sve manje”, napominje
Kolić.
A oni koji imaju dvorišta izvan gradova, uzgojit će ih sami. Mesa
na policama neće nedostajati. Samo je pitanje kojega i po kojim
cijenama.