Vrijeme je kolinja koje ne miriše samo na slasne delicije, već i na opasnost
Nedavno propucavanje mladića još je jedno upozorenje. Kolinje u
Velikoj Gorici zamalo je završilo tragično zbog korištenja pravog
pištolja, no poguban može biti i mesarski pištolj za omamljivanje
svinja.
Sve o njemu zna 19-godišnji Lovro, koji pomaže obitelji na
njihovu gospodarstvu.
“Ovo je pištolj za svinje, odnosno plinski pištolj. u njega nejdu
pravi metci, ima iglu koja je dužine ove cijevi i ona izlazi van
kad se aktivira. Trebalo bi pripaziti da se ne drži prema sebi
jer se možemo ozlijediti. Ako je blizu glave, ne daj Bože možemo
se i ubiti”, objasnio je za RTL Lovro Zadravec iz
Dvorišća.
No pištolj, nož i čekić lagano odlaze u zaborav. Kolinje kao
tradicija nestaje, a ono postaje samo proces s kojim se na što
brži i bezbolniji način dolazi do mesa.
“U zadnje vrijeme najviše se govori o humanom klanju. Svinje se
sa strujom zdrma tak da je puno lakše njoj to prebroditi, a lakše
je i mesaru koji joj onda može lakše pustiti krv, bez opasnosti
da se on u procesu ozlijedi”, objasnio je Damir
Jagić, predsjednik Udruge uzgajivača svinja Varaždinske
županije.
S jedne strane, i bolje ovako jer na tradicionalnoj svinjokolji,
opasnost vreba na svakom koraku.
“Uuuu svašta se zna dogoditi, pogotovo ako si ljudi popiju od
ranog jutra. Mogu se sjekirom lupiti ili nožem porezati. To je
ono što se najčešće dogodi. Pogotovo kad se čvarci rade ljudi se
mogu pak opeći, a isto se dogodi, a isto se dogodi kad se rade
krvavice kad ljudi nastradaju od vruće vode”, kaže Zadravec.
Za sve one koji će ovih dana sudjelovati u svinjokolji, formula
za uspješan posao dosta je jednostavna – samo oprezno i što dalje
od čašica koje stvaraju pomutnju.