Hrvatski veterinarski institut navodi da je riječ o mikotoksinima, koji utječu na krvožilni, probavni, dišni sustav i kožu. Kad je plijesan penicilin, a kad otrov?
Hrvatski veterinarski institut poslao je upozorenje domaćim
proizvođačima mesa.
U velikoj analizi suhomesnatih proizvoda, otkrili su da su
delicije domaćih OPG-ova energetski kvalitetne, ako se jedu u
pravoj mjeri, ali i da mogu postati potecijalno opasne za
zdravlje zbog loše plijesni, piše RTL.
Ako se meso ne suši u pravilnim uvjetima, dobra plijesan koja mu
daje okus, miris i izgled, postaje opasna, puna otrovnih tvari
mikotoksina, upozorili su s Hrvatskog veterinarskog instituta,
nakon što su uzorkovali 270 suhomesnatih proizvoda domaćih
OPG-ova.
“Ti proizvodi često zriju kroz duže vrijeme. Pršuti naročito,
koji zriju ponekad i 12 mjeseci. Ili recimo kuleni koji duže
vremena također zriju. Dakle, postoji opasnost da se u takvim
proizvodima kroz taj period dugog zrenja pojave toksini koji su
naravno štetni za zdravlje ljudi”, kazala je Jelka
Pleadin, voditeljica laboratorija.
Mikotoksini u hrani, nakon duže konzumacije, utječu na krvožilni,
probavni, dišni sustav i kožu. Iako je plijesan većinom dobra,
kupci najčešće kada je vide, ne razmišljaju dvaput što će s
proizvodom.