VIDEO: Tvrđa u godinama pred nama mijenja svoj izgled

Barokna jezgra Tvrđa dio je Osijeka na koji su Osječani posebno ponosni. No, u ovu gradsku cjelinu desetljećima se nije ulagalo, od vremena bivše Jugoslavije, pa sve do iza Domovinskog rata.

No, unazad 20 godina Tvrđa polako, ali sigurno dobiva izgled kakav bi i trebala imati jedna povijesna jezgra. Mnogo toga obnovljeno, ali čini se ono najbolje tek dolazi.

Jedan od problema zašto obnova u Tvrđi, baš ne ide, onako kako bi se željelo su imovinsko-pravni odnosi naime grad Osijek ne može obnavljati ono što nije njihovo. Ipak dosta je objekata koji mogu ući u plan obnove, a među njima je i zgrada Vege, a u sklopu koje će biti smješten novi i moderan Muzej Slavonije. Trenutačno se i uređuje Muzej vina.

[span class=camera]FOTO: Gradi se regionalni Muzej vina[/span]

Dugo godina govorilo se i kako će se Tvrđa naći na listi UNESCOve zaštićene kulturne baštine, ali do danas se to nije dogodilo. Kako kaže dogradonačelnica Lovoković prvi puta ozbiljno se na tome radilo još u vrijeme pokojne ministrice Vesne Girardi Jurkić, no tada smo odbijeni jer je u Osijeku bio rat. Nakon toga grad Osijek uputio je neozbiljnu prijavu bez ministarstva te je Tvrđa ponovo odbijen, a u međuvremenu se lista čekanja kulturne baštine napunila, i sada na nju nije nimalo lako doći, stoga je ministarstvo savjetovalo da ne idemo sami, već s ostalim gradovima tvrđava koji su bili na listi obrane od Osmanlija.

No, u međuvremenu Tvrđi se dogodilo otkriće podzemnih tunela. Na osnovu dugogodišnjih gradskih priča kako se u Osječkoj Tvrđi nalaze tuneli, grad Osijek pozvao je speleologe da to i istraže te su pogledali 560 metara podzemnih tunela.
[span class=camera]FOTO: U tunelima ispod Tvrđe[/span]
I kako kaže dogradonačelnica Lovoković, ako je u tunelima ono što se misli da je to će zasigurno biti jedan od razloga da se osječka Tvrđa ipak nađe na listi zaštićene Unescove svjetske baštine. No, na listi ili ne Tvrđu zasigurno očekuju neki bolji dani, a prije svega jer je grad Osijek u budućnosti upravo Tvrđu vidi kao kulturno središte grada na Dravi.

Više pogledajte u video prilogu STV-a.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari