zašto su zatvorene šećerane

Nekad je bio najjači prehrambeni izvozni proizvod, sada se gase dvije od tri tvornice! RTL Potraga donosi priču o gorkom kraju hrvatskih šećerana

Vijest da se zatvaraju dvije od tri hrvatske šećerane, u kojima je radilo 400 ljudi šokirala je mnoge

Prvo Virovitica, a onda i Osijek. Vijest da se zatvaraju dvije od
tri hrvatske šećerane, u kojima je radilo 400 ljudi – šokirala je
mnoge, no ne i upućene u ovu gorko slatku priču. Da, nekad smo po
proizvodnji šećera bili poznati, još prije par godina bio je to
naš najjači prehrambeni izvozni proizvod. No, onda je sve krenulo
nizbrdo. Ukinute su kvote u Europskoj uniji, pala je otkupna
cijena šećerne repe, smanjila se domaća proizvodnja. A cijena
šećera otišla je toliko nisko – da se nije moglo pokriti ni
troškove. Pa ipak – je li moglo drukčije i kakva je sada sudbina
radnika, ali i poljoprivrednika koji su osiguravali sirovinu –
istražio je Ivan Žada

”Uvijek su nas stari ljudi učili, drži se dimnjaka. Gdje ima
dimnjaka ima i novaca. Međutim to sada više pravilo ne vrijedi.
Dimnjaka ima, a novaca nema”, kazao je bivši radnik osječke
šećerane Slavko Rikert.

Tužna hrvatska priča

Započinje nam još jednu tužnu hrvatsku industrijsku priču Slavko
Rikert, bivši radnik osječke šećerane. Iako dimnjaci i dalje
dominiraju vizurom osječkog Donjega grada, iz njih ove godine
neće izaći dim i neće početi 115 kampanja prerade šećerne repe.

Ova je tvornica otvorena 1906. i nije prekidala rad tijekom dva
Svjetska i Domovinskog rata. No nakon što je početkom ovog
mjeseca vrata zatvorila virovitička šećerana Viro, odlukom uprave
tvrtke Hrvatska industrija šećera zatvara se i osječka tvornica.

”Kada je prije 15-tak mjeseci došlo do povezivanja svih šećerana
u jedan poslovni sustav, onda je to ocjenjeno kao jedan jedini
mogući put kojim bi se osigurala dugoročna održivost hrvatske
industrije šećera. Naravno, u tom trenutku nije se moglo
predvidjeti da će kriza trajati 38 mjeseci u nizu gdje su cijene
ispod referentnog praga i ispod one razine unutar koje bilo koja
šećerana u Europi može ostvarivati pozitivan rezultat”, rekao je
Miroslav Božić, savjetnik Hrvatske
industrije šećera.

A referentna ili cijena isplativosti trenutačno je 404 eura za
tonu bijelog šećera. Primjerice 2006. je bila 626, a 2012.
rekordnih 721 euro. Prema podacima za 2019. cijena je bila 365
eura kakva je otprilike i danas.

>> Zatvara se osječka šećerana: Koliko će radnika biti otpušteno saznat će se do kraja tjedna

Sve je krenulo nizbrdo ukidanjem kvota za proizvodnju šećera u
Europskoj uniji koja je bila na snazi 50 godina. Tadašnji
ministar poljoprivrede Tolušić u tome je vidio priliku za uzlet
domaće proizvodnje. Tome su se nadali i vlasnici.

Što je glavni razlog pada proizvodnje?

”Bila je ona priča ako izdržimo do 2020. da će to onda dalje
funkcionirati. Eto mi smo izdržali do 2020., a onda u 2020. je
došlo do toga da je sirovinsko područje malo. Pošto smo mi
udaljeni dosta od Slavonije gdje ima više repe, makar ima i
ovdje. Čakovec, Varaždin, Slovenija je čak sadila repu za nas.
Tri nisu mogle opstati, to se zna”, rekao je Marijan
Puškarić
, bivši radnik virovitičke šećerane.

Računica je više nego jasna. Godinu prije ulaska u Europsku uniju
imali smo više od 25 tisuća hektara domaće šećerne repe. Uz uvoz
ugovorenih količina iz Mađarske, Srbije i Slovenije, naše su tri
tvornice radile punim kapacitetom. Potom su se iz godine u godinu
smanjivale površine pod ovom slatkom kulturom. Mato
Brlošić
, poljoprivrednik i predsjednik Hrvatske
poljoprivredne komore objasnio nam je uzroke takvoga pada
proizvodnje.

”Sve je počelo prije pet godine. Onda je šećerana, a imamo dobar
odnos, ugovore pišemo već u kolovozu godinu prije gdje unaprijed
znamo koja je cijena i koliki su troškovi ulaganja i to je jedan
od osnovnih razloga zašto su poljoprivrednici ulazili u tu
proizvodnju, unaprijed su sve znali, te godine je došlo do
poremećaja tržišta u Europi po pitanju šećera, vjerojatno su
šećerane imale problem i po prvi puta su, kada je došlo do
isplate šećerne repe, smanjili cijenu za 20 posto. Znači nisu
poštivali ugovor”, kazao je Brlošić.

Je li to glavni razlog pada ne znamo, no činjenica je da već
2016., godinu nakon opisanog događaja, naši poljoprivrednici siju
3000 hektara manje šećerne repe. Godinu kasnije ukidaju se kvote,
a država reagira paketom mjera. I Brlošić se tada ponovno, nakon
više godina stanke, okreće proizvodnji šećerne repe.

Plan ministarstva

”Prije dvije godine smo se ponovno vratili proizvodnji repe. Ali
prije svega zbog sina koji se htio okušati u proizvodnji te
kulture. To je glavni razlog, ne ni cijena, a ni šećerna repa.
Istina je da je jedan program država dala zbog tog pada hektara.
Dala je dodatne subvencije kroz proizvodno vezana plaćanja. Dakle
dodatna financijska sredstva da bi zainteresirala
poljoprivrednike da uđu, a rezultat se nije pokazao baš dobrim”,
rekao je Brlošić.

”Naše procjene su da nismo imali ovaj trogodišnji program da bi
imali otprilike 2000 hektara manje, to vam se možda ne čini puno,
ali je to 20 posto. Ja sam uvjerena da možemo, da ćemo zadržati
postojeće proizvođače i da ćemo osigurati još više površina”,
izjavila je ministrica poljoprivrede Marija
Vučković.

Ambiciozan plan ministrice, no ipak ga treba uzeti s dozom
opreza. Naime, svi poljoprivrednici koji su ušli u poticajni
program Vlade obvezali su se repu sijati tri godine. Ovogodišnja
sjetva upravo je treća i uspjeh ili potpuni fijasko mjera vidjet
ćemo tek nagodinu.

”Ove godine ćemo imati slične površine u Hrvatskoj kao i lani –
oko 10 000 hektara. Tradicionalno imamo nekih 1500 hektara u
Mađarskoj, zadržali smo čak i 120 hektara iz Slovenije. Svaki
hektar šećerne repe na hrvatskom tlu bit će otkupljen i nadalje.
To Hrvatska industrija šećera i jamči”, rekao je savjetnik
industrije šećera Božić.

”Uobičajeno u starim državama članicama je prosječno osigurano
18 tisuća hektara pod šećernom repom, u novim državama članicama
12 tisuća. Mi ćemo nastojati te količine povećati jer nam ove ne
jamče opstojnost”, kazala je ministrica Vučković.

No svi poljoprivrednici s kojima sam razgovarao rekli su mi da će
nakon ovogodišnje sjetve odustati od proizvodnje ove najslađe
poljodjelske kulture. Kažu nam da je puno posla, malo zarade, a
ima puno dohodovnijih i manje proizvodno rizičnih kultura.

”U međuvremenu je silažni kukuruz postao puno dohodovniji od
šećerne repe, a barem ga je jednostavnije proizvesti. U zadnje
vrijeme čak imamo veći prinos žitarica, uljarica, soje i ona
može, ako se dobro radi, po prihodu nadmašiti i šećernu repu”,
rekao je Brlošić.

Našu proizvodnju ugasile cijene svjetskog tržišta

Kad sve skupa sagledamo, našu proizvodnju ugasile su cijene na
svjetskom tržištu bijelog šećera, hiperproizvodnja brazilske
industrije i velikih europskih igrača poput Francuske, Njemačke
ili Nizozemske. Stare članice Europske unije primale su
subvencije za proizvodnju, no i za nabavu sjemena,
repromaterijala i kupnju mehanizacije.

”Sigurno oni koji su subvencionirani 50 godina mogu ići sa
cijenom dolje i proizvode daleko više nego što mi proizvodimo. Mi
smo jedno zrno šećera u odnosu na hrpu, prema proizvodnji, u
Europi. Oni su mogli ići i sa tim nižim cijenama i te niže cijene
su definitivno upropastile naše šećerane i jednostavno se nisu
mogle nositi s konkurencijom EU”, dodao je Brlošić.

”Također bih apelirala na naše trgovačke lance, čiju autonomiju
poslovnih odluka poštujem, kao što poštujem i slobodu kretanja
roba, da nastoje izbjeći situaciju kada cijena šećera u hrvatskim
trgovinama je jeftinija 40 posto nego u istom lancu u inozemstvu.
A nešto će dobroga donijeti i izmjena zakona o nepoštenoj
trgovačkoj praksi”, izjavila je ministrica Vučković.

Pojedini trgovački lanci u sprezi s proizvođačima šećera
definitivno ne igraju fer tržišnu utakmicu. Naime veliki europski
igrači svoje viškove šećera plasiraju na naše i druga njima
nedomicilna tržišta. Tako je kilogram šećera u Hrvatskoj, čak i u
istom trgovačkom lancu, jeftiniji upola nego u recimo Njemačkoj
ili Nizozemskoj. Uz subvencije koje primaju i veću otpornost
stvaranu pola stoljeća, njih takvo poslovanje ne ugrožava. U
Hrvatskoj industriji šećera nadaju se da ovo ipak nije zauvijek
zbogom tvornicama u Virovitici i Osijeku.

Strateško potezi povučeni prekasno?

”Hoće li se sutra pojaviti neka nova prilika zbog primjerice
sporazuma Mercosur gdje će se otvoriti mogućnost rafiniranja
trščanog šećera gdje su sve tri šećerane u prošlosti imale sjajne
rezultate i odličan kapacitet, proizvodnja bio šećera ili neke
druge djelatnosti, vidjet ćemo. Ali svakako računamo da će to
znanje stečeno biti korisno”, nada se Božić.

Mercosur je sporazum između Europske Unije te Argentine, Brazila,
Paragvaja i Urugvaja i obuhvaća dogovor oko bescarinskog uvoza i
izvoza, zaštite izvornih registriranih proizvoda EU na tim
tržištima i još niz pitanja.

Ono što je važno, omogućit će se uvoz nerafiniranog šećera iz
trske koji bi mogao zaposliti naše šećerane. 2000. u Europskoj
uniji bilo je 257 šećerana, lani tek 96, a od ove godine bez
dvije naše 94.

”Naša šećerana, koliko god to oni pričali, raditi više nikada
neće. A bojim se, ako se nešto ne promjeni, neće niti županjska
jer tu kruha nema”, smatra bivši radnik osječke šećerane Rikert.

Od 163 europske šećerane zatvorene zadnjih 20 godina niti jedna
nije ponovno otvorila svoja vrata. Radnici su godinama podržavali
uprave svojih tvornica, no svi su mišljenja da su neki strateški
potezi povučeni ipak prekasno.

”Možda da je to ujedinjenje bilo prije desetak godina možda bi
nešto bilo, no ovo je sve prekasno”, rekao je Rikert.

Iako se virovitička šećerana neće razmontirati, dio opreme ipak
će otići u Županju. Među bivšim radnicima mogu se čuti i priče o
planovima za osječku tvornicu. Jednu nam je ispričao Damir Kraus.
U šećerani je uz njega radio i njegov otac i djed.

”I sad. Čije je to zemljište, hoće li Pipunić graditi zgrade kao
što su pričali i tko to zna što će biti”, kazao je Damir
Kraus, bivši radnik osječke šećerane.

”Rekao bih da će vlasnici odgovorno razmotriti sve to u
infrastrukturnom smislu i sami ste rekli to je urbana zona s
dobrom infrastrukturom. Tamo je silos i pakirnica koja će raditi
sigurno do kraja godine, a onda će se vidjeti koje su mogućnosti
jer je sva ta imovina integrirana. Prema tome s tom će se
imovinom racionalno i krajnje odgovorno postupati”, rekao je
Božić.

U Virovitici je radilo 200-tinjak radnika, u Osijeku isto toliko.
Oni koji su imali par godina do mirovine zadovoljni su dogovorom
o raskidu radnog odnosa s Hrvatskom industrijom šećera.

Neizvjesna budućnost

”Moram biti iskren da je jedan dio ljudi tražio da sam ode prije
kampanje jer su im nuđene stimulativne otpremnine. Kad sam
razgovarao s Upravom rekli su mi da je to bio probni balon da
vide koliko je zainteresiranih. No onda je krenula lavina i ljudi
su sami krenuli i to je šaptom palo i gotovo”, objasnio je
Rikert.

”Gotovo svi radnici su dobili otpremnine. Koliko si imao godina
staža – 3000 po godini plus četiri plaće. Tako je svatko dobio za
godine neprekidnog staža. Sezonci i tko je imao prekide izgubili
su svoja prava”, rekao je Puškarić.

I Puškarić i Rikert bili su sindikalni povjerenici. Borili su se
za svakog od svojih kolega. Osamdesetak radnika u obje tvornice,
mlađe životne dobi, u većem su problemu. Do mirovine imaju još
mnogo godina, posla nema, a mnogi su i narušena zdravlja.

”Dobio sam otpremninu, odem na biro. Tko će mene sada primit
više. Imam PTSP, imam rak kože. Znači posla nema. Hrvatski
dragovoljac i to je to”, dodao je Kraus.

”Još dvije godine mi fali do mirovine i gazda mi kao
predsjedniku sindikata nije mogao dati otkaz. Taman bi te dvije
godine bio i imao pravo na mirovinu. Ali kada sam vidio kakvo je
stanje, da ljudi odlaze i ja sam odlučio da idem i ja s njima. Da
nemam tu šta tražiti”, zaključio je Puškarić.

Šećer je jedno vrijeme bio na vrhu ljestvice izvoznih proizvoda.
U dvadeset godina izvezli smo ga u vrijednosti dvije milijarde
dolara. Danas tvornice imaju milijardu kuna duga, dvije ključ u
bravi, a treća županjska ovu će kampanju prerade repe odraditi, a
nakon toga i njezina je budućnost neizvjesna.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari