popuštanje mjera od ponedjeljka

Božinović detaljnije objasnio nove mjere i pravila za kafiće, teretane i kasina

Ivica Benić/SiB.hr

Nacionalni stožer održava konferenciju za medije na kojoj je objavio najnovije podatke o broju zaraženih i pojasnio nove mjere koje stupaju na snagu u ponedjeljak i trajati će dva tjedna

U posljednja 24 sata zabilježen je 371 novi slučaj zaraze virusom
SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno
2471, objavio je Stožer. Među njima je 1007 pacijenata na
bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 91 pacijent.
Preminulo je 19 osoba.

Na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite ,
ministar Božinović detaljnije je objasnio nove
mjere koje stupaju na snagu u ponedjeljak.

“Znam da vas zanimaju detalji oko popuštanja. Imamo četiri
kategorije, zapravo pet. Za sve aktivnosti
dostave je izrađen precizan okvir. Osobe
koje preuzimaju hranu i piće
ne smiju se zadržavati.
Osobe moraju imati razmak od dva metra, trebaju koristiti
maske. Ne smije se stimulirati zadržavanje pred objektom
puštanjem glazbe, stolice i stolove treba maknuti”, kazao je
Božinović.

“Teretane – važno je voditi računa o broju
koristnika, 1 osoba na 20 kvadrata. Mora se voditi briga o
provjetravanju. Nakon svake uporabe sprava mora se dezinficirati.
Samo vlastiti ručnici i prostirke. Izbjegavati bliski kontakt i
zabrana korištenja zajedničkih tuševa. Vodi se popis korisnika.
Maske pri dolasku i registraciji”, rekao je ministar Božinović.

Škole – ograničiti grupe, korištenje maski,
predavači trebaju održavati razmak ili se odvojiti pleksiglasom i
mjeriti temperaturu, polaznicima isto”, kazao je Božinović.

Dječje igraonice – potrebno je ograničiti broj
osoba – 1 na 7 kvadrata. Maske za lice i dezinfekcija sprava
obavezni, mjerenje temperature prije ulaska u objekt. Evidencija
korisnika”, kazao je.

Božinović je također rekao da su u kladionicama
maske obavezne, kao i razmak.

“Što se tiče automat klubova, jedan korisnik na
sedam kvadrata. Držanje razmaka od dva metra, ako postoje sjedeća
mjesta razmak mora biti 1,5 metara a između stolova 3 metra.
Ugostiteljski dio mora biti zatvoren, on nije dozvoljen”, rekao
je.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari