savjeti što s ostacima

Apel: Smanjimo bacanje hrane tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Blagdansko vrijeme je vrijeme darivanja i obilja kada se pripremaju i konzumiraju velike količine hrane i pića. Nažalost, rijetko kada pojedemo sve što smo kupili i pripremili

Istraživanja pokazuju da oko 53%, a prema nekim studijama čak i
70% ukupne količine bačene hrane nastane u kućanstvima. Stoga je
Ministarstvo poljoprivrede tijekom 2020. godine pokrenulo niz
aktivnosti u cilju podizanja svijesti potrošača vezano uz problem
prekomjernog bacanja hrane u Republici Hrvatskoj, a u svrhu
promjene navika i ponašanja prilikom rukovanja s hranom kod kuće,
na poslu, u školi, u trgovini ili u restoranu.

Pokušajmo tijekom predstojećih blagdana smanjiti otpad od hrane u
svom kućanstvu primjenjujući sljedeće savjete:

Planirajte kupovinu namirnica

Unaprijed osmislite jelovnike, a prije nego li krenete u kupovinu
provjerite koje namirnice već imate kod kuće te pripremite popis
namirnica koje su vam potrebne. 

Kupujte razumno, bez stvaranja zaliha koje vam nisu
potrebe

Skloni smo promijeniti svoje mišljenje o potrebama za hranom
ukoliko vidimo promocije i popuste. To utječe da kupujemo i hranu
koja nam nije nužna ili da kupujemo veću količinu od one koja nam
je zaista potrebna. 

Razlikujte označavanje roka trajanja
hrane (“najbolje upotrijebiti do” i “upotrijebiti do”
datum)

“Najbolje upotrijebiti do” datum je tzv. “datum kvalitete” koji
pokazuje datum do kojeg  hrana zadržava svoja kvalitativna
svojstva, ako je ispravno skladištena. Mnogi prehrambeni
proizvodi kojima je rok trajanja označen “najbolje upotrijebiti
do” datumom su i nakon isteka toga roka još neko vrijeme sigurni
za konzumaciju, ali postoji mogućnost nešto umanjene kvalitete
(npr. promjena arome, tvrdoće, teksture).

“Upotrijebiti do” datum je tzv. “datum sigurnosti” i nalazi se na
hrani koja je s mikrobiološkog aspekta brzo kvarljiva. Nakon
isteka “upotrijebiti do” datuma hrana postaje nesigurna i može
predstavljati neposrednu opasnost za zdravlje ljudi te nije za
konzumaciju. 

Organizirajte hladnjak i smočnicu prije blagdana

Pravilno skladištena hrana prema uputama proizvođača sigurna je
za korištenje i dulje ostaje svježa. Tijekom čuvanja i pripreme
odvojite sirovu od gotove hrane.

Ostatke od obroka pohranite u hladnjak ili
zamrznite

Podijelite ranije pripremljenu hranu u manje porcije kako bi ju
po potrebi vadili iz hladnjaka ili zamrzivača. I ovdje vodite
računa o sigurnosti hrane te u hladnjak ne stavljate vruću hranu,
a jednom odmrznutu hranu konzumirajte unutar 24 sata od
odmrzavanja. 

Poslužite manje količine hrane na tanjuru

Na taj način se smanjuju ostaci hrane na tanjurima, a
podrazumijeva se da si svatko može nadopuniti tanjur. 

Budite inovativni i praktični – novi recepti

Od ostataka obroka mogu se pripremiti zanimljiva jela za iduće
obroke npr. hladne salate od pečenog mesa, okruglice od kruha,
valjušci od pire krumpira, krem juha od povrća itd., a
korištenjem ostataka prethodnih obroka skraćuje se vrijeme
potrebno za pripremu. 

Donirajte hranu

Tijekom cijele godine budimo socijalno osjetljivi i podijelimo
namirnice i viškove hrane s potrebitima. 

Smanjiti količine otpada od hrane koji nastaje u kućanstvu znači
smanjiti troškove za cijelo kućanstvo, ali pridonosi i osobnom
osjećaju zadovoljstva jer se hrana ne baca.

Ministarstvo poljoprivrede poziva građane da sudjeluju u
ostvarenju cilja da se do 2030. godine prepolovi otpad od hrane,
a o problemu otpada od hrane moguće je saznati više putem
edukativne animacije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari